Procurorii nu au un cerc de suspecți în cazul asasinatului lui Ioan Crișan, la peste 15 luni de la debutul anchetei. Cine a preluat averea omului de afaceri

Procurorii nu au un cerc de suspecți în cazul asasinatului lui Ioan Crișan, la peste 15 luni de la debutul anchetei. Cine a preluat averea omului de afaceri

Ancheta în cazul morții lui Ioan Crișan – omul de afaceri asasinat într-o parcare din centrul municipiului Arad, de persoane care i-au pus explozibil pe mașină – bate pasul pe loc.

Motivele și persoanele vinovate de moartea lui Ioan Crișan nu au fost încă stabilite oficial, deși la debutul anchetei existau indicii ale poliției care puteau elucida misteriosul asasinat. Omul de afaceri a murit în 29 mai 2021, după ce mașina în care abia se urcase a explodat.

Între timp, surse judiciare afirmă că problema preluării averii acestuia ar fi fost tranșată. La momentul asasinatului, el deţinea o fermă de somn african, una dintre puținele ferme din Europa de Est, situată în apropierea unei foste fabrici de cânepă situată la câţiva kilometri de municipiul Arad. Potrivit presei locale, Ioan Crişan a adus într-un bazin termal şi câţiva crocodili, pentru a dezvolta o fermă pentru a produce carne de crocodil, căutată în restaurantele din vestul Europei, acolo unde exporta şi somn african.

Fiica acestuia este cea care a preluat și firma de transport, dar și crescătoria și aceasta a reușit să scadă din datoriile fostului om de afaceri.

Aceste datorii însumau 488.000 lei, dar după preluarea afacerii, fiica acestuia a reușit să scadă datoriile la 36.000 lei. Oamenii legii nu au nici acum un cerc de suspecți, deși au fost audiate peste 400 de persoane. Dosarul se află în faza in rem la Secția de urmărire penală și criminalistică a PICCJ.

Psihologii MAI au făcut analiza comportamentală a victimei

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) transmiseseră la finalul lunii mai, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la deschiderea anchetei în cazul uciderii lui  Ioan Crișan, evoluția acestui dosar.

În acest caz, autoritățile au luat în calcul de atunci și varianta unui asasinat și au început ancheta pentru fapta de omor cu premeditare. Probele anchetatorilor indică faptul că un dispozitiv exploziv pus pe mașina Mercedes a lui Ioan Crișan s-a activat la câteva secunde după ce omul de afaceri a plecat de pe locul de parcare.

Mașina lui Ioan Crișan a explodat în mers, în jurul orei 07.00, în parcarea unui supermarket din centrul Aradului, apoi a luat foc și a ars în totalitate. Trupul omului de afaceri Ioan Crișan a fost propulsat de suflul exploziei.

În primele lor concluzii, medicii legiști au stabilit primele concluzii în cazul morții lui Ioan Crișan. Omul de afaceri ar fi suferit o puternică intoxicație de la fumul produs în momentul exploziei, înainte de a muri din cauza arsurilor și a fracturilor de stern și coaste, au declarat, pentru Gândul, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ancheta a condus la un moment dat către criminalitatea organizată din Ucraina, chiar dacă inițial se bănuia că ar fi implicați cetățeni sârbi cu pregătire militară.

Conform comunicatului transmis de PICCJ, anchetatorii au stabilit traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.

În plus, au fost analizate relațiile comerciale derulate de Ioan Crișan, dar situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei.

Mai mult, a fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR, respectiv Serviciul de Analiză Comportamentală.

„Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane”, au transmis procurorii, care au precizat că s-au stabilit și au fost investigate și posibilele surse de conflict în anturajul victimei.

Zeci de percheziții

Conform procurorilor, peste 400 de persoane au fost audiate în acest caz și au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe 35 de dispozitive.

În plus, au fost dispuse și finalizate 18 constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice și a-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei.

„Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană”, au transmis procurorii.

Poliția Română a furnizat sprijin prin alocarea ofițerilor și agenților de poliție pentru delegarea de activități, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, iar efectivul a fost redimensionat constant, în funcție de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate.

Mai mult, procurorii PÎCCJ precizează că au fost solicitate date de interes pentru soluționarea cauzei de la toate statele afiliate rețelei Interpol, fiind inițiate şi derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească, în relaţie cu autorități ale mai multor state și  a fost solicitată și s-a beneficiat de asistența Europol.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom