Noi detalii din ancheta privind explozia mașinii din Arad: Bomba ar fi putut fi montată sub scaunul șoferului

Noi detalii din ancheta privind explozia mașinii din Arad: Bomba ar fi putut fi montată sub scaunul șoferului
Anchetatorii analizează ipoteza unui asasinat cu bombă
Publicat: 30/05/2021, 10:12

Omul de afaceri Ioan Crișan a murit sâmbătă, 29 mai, după ce mașina în care abia se urcase a explodat. În acest caz, autoritățile iau în calcul și varianta unui asasinat întrucât dovezile indică faptul că sub scaunul șoferului ar fi putut fi montată o bombă. 

Primele cercetări arată faptul că în urma exploziei scaunul pe care se afla Ioan Crișan a fost smuls din balamale și aruncat în plafonul mașinii. În comparație, celelate lucruri prinse cu balamale sau șururburi au fost găsite la locul doar iar doar tapițeria a ars.

Asasinatul cu bombă, o ipoteză analizată de anchetatori

Acest aspect indică faptul că sub scaunul șoferului a avut loc o deflagrație iar cum anchetatorii analizează și varianta unui asasinat, potrivit unor surse citate de Antena 3, există posibilitatea ca bomba să fi fost plasată sub scanului șoferului. De asemenea, există indicii care arată că bomba ar fi fost acționată de la instanță.

Ancheta referitoare la explozia în urma căreia Ioan Crișan, fost socru al deputatului liberal Sergiu Bîlcea, a decedat a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) – „Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea cauzei dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave și pentru a se asigura soluționarea cu celeritate a cauzei, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiție”.

Surse judiciare au declarat, pentru GÂNDUL.RO faptul că echipa de criminaliști de la Direcția Investigații Criminale și specialiștii de la Institutul Național de Criminalistică (INC) au „periat” tot arealul unde pot fi găsite rămașițe, fragmente de obiecte din explozie. Potrivit surselor citate, „mașina este distrusă total, în podeaua din față a mașinii, spre locul de sub torpedou e o gaură”, acesta fiind locul în care se presupune că ar fi fost amplasat un dispozitiv exploziv.

Surse: „Este foarte posibil ca victima să fi fost urmărită”

„Fie bomba a fost pusă la motor, fie la sistemul de alarmă. Este foarte posibil ca victima să fi fost urmărită, iar bomba să fie activată când acesta a urcat în mașină”, spun surse din rândul anchetatorilor.

Ipoteza unui atentat terorist în acest caz a fost exclusă, după cum a anunțat sâmbătă Serviciul Român de Informații. Ultima persoană care l-a văzut în viață pe Ioan Crișan crede că probabil „a fost ceva planificat”. Totodată, Sindicatul Europol a transmis faptul că incidentul este o „execuție în stil mafiot” și a făcut publice primele imagini video cu explozia.

Afaceristul Ioan Crişan deţinea o fermă de somn african, una dintre puținele ferme din Europa de Est, situată în apropierea unei foste fabrici de cânepă situată la câţiva kilometri de municipiul Arad. Potrivit presei locale, Ioan Crişan a adus într-un bazin termal şi câţiva crocodili, pentru a dezvolta o fermă care să producă carne de crocodil, căutată în restaurantele din vestul Europei, acolo unde exporta şi somn african.