Peste 400 de persoane au fost audiate în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Ce au descoperit procurorii după un an de anchetă

Peste 400 de persoane au fost audiate în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Ce au descoperit procurorii după un an de anchetă
Publicat: 24/05/2022, 15:30
Actualizat: 24/05/2022, 16:05

Peste cinci zile se împlinește un an de când omul de afaceri Ioan Crișan a fost asasinat într-o parcare din centrul municipiului Arad, de persoane care i-au pus explozibil pe mașină. De atunci, peste 400 de persoane au fost audiate, iar procurorii Parchetului General au apelat la profilerii  Poliției Române pentru a realiza o analiză comportamentală în acest caz, dar autorii sunt încă liberi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) au transmis, marți, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la deschiderea anchetei în cazul uciderii lui  Ioan Crișan.

Omul de afaceri a murit în 29 mai 2021, după ce mașina în care abia se urcase a explodat. În acest caz, autoritățile au luat în calcul de atunci și varianta unui asasinat și au început ancheta pentru fapta de omor cu premeditare. Probele anchetatorilor indică faptul că un dispozitiv exploziv pus pe mașina Mercedes a lui Ioan Crișan s-a activat la câteva secunde după ce omul de afaceri a plecat de pe locul de parcare.

Mașina lui Ioan Crișan a explodat în mers, în jurul orei 07.00, în parcarea unui supermarket din centrul Aradului, apoi a luat foc și a ars în totalitate. Trupul omului de afaceri Ioan Crișan a fost propulsat de suflul exploziei.

În primele lor concluzii, medicii legiști au stabilit primele concluzii în cazul morții lui Ioan Crișan. Omul de afaceri ar fi suferit o puternică intoxicație de la fumul produs în momentul exploziei, înainte de a muri din cauza arsurilor și a fracturilor de stern și coaste, au declarat, pentru Gândul, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ancheta a condus la un moment dat către criminalitatea organizată din Ucraina, chiar dacă inițial se bănuia că ar fi implicați cetățeni sârbi cu pregătire militară.

Psihologii MAI au făcut analiza comportamentală a victimei

Conform comunicatului transmis de PICCJ, anchetatorii au stabilit traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.

În plus, au fost analizate relațiile comerciale derulate de Ioan Crișan, dar situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei.

Mai mult, a fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR, respectiv Serviciul de Analiză Comportamentală.

„Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane”, au transmis procurorii, care au precizat că s-au stabilit și au fost investigate și posibilele surse de conflict în anturajul victimei.

Zeci de percheziții

Conform procurorilor, peste 400 de persoane au fost audiate în acest caz și au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe 35 de dispozitive.

În plus, au fost dispuse și finalizate 18 constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice și a-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei.

„Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană”, au transmis procurorii.

Poliția Română a furnizat sprijin prin alocarea ofițerilor și agenților de poliție pentru delegarea de activități, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, iar efectivul a fost redimensionat constant, în funcție de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate.

Mai mult, procurorii PÎCCJ precizează că au fost solicitate date de interes pentru soluționarea cauzei de la toate statele afiliate rețelei Interpol, fiind inițiate şi derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească, în relaţie cu autorități ale mai multor state și  a fost solicitată și s-a beneficiat de asistența Europol.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult