Proiect de lege al Ministerului Dezvoltării: Locuințele din clădirile cu RISC SEISMIC major nu vor mai putea fi închiriate sau date în comodat

Proiect de lege al Ministerului Dezvoltării: Locuințele din clădirile cu RISC SEISMIC major nu vor mai putea fi închiriate sau date în comodat
Publicat: 23/02/2023, 18:11

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a pus în dezbatere publică, iar guvernul a citit în primă lectură, un proiect de lege prin care ar interzice închirierea sau cedarea în comodat a spațiilor de locuit din clădirile cu risc seismic 1.

De asemenea, proiectul interzice desfășurarea oricăror activități permanente sau temporare în aceste clădiri, potrivit unui anunț publicat pe pagina ministerului Dezvoltării.

„În cadrul ședinței Guvernului din data de 15 februarie 2023 au fost dispuse acțiuni necesare în ceea ce privește reducerea riscului seismic la clădirile existente prin programe guvernamentale dedicate, motiv pentru care prin prezentul proiect de lege sunt aduse modificări și completări Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, care reglementează programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, în scopul accelerării măsurilor instituite de către autorități cu privire la siguranța cetățenilor și a clădirilor existente cu vulnerabilitate seismică”, se arată în anunțul citat.

Prevederea din proiectul care modifică Legea 212 din 2022:

5. La articolul 5, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (2) și (3), cu următorul cuprins:

„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.

(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.”

Cum sunt definite clădirile cu risc seismic 1: ”clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime”.

Dacă va fi adoptat de Guvern, proiectul de lege va merge în Parlament pentru dezbatere.â

Ce impact ar avea proiectul legislativ asupra pieței imobiliare

Proiectul, dacă ar fi adoptat, ar avea un impact major asupra pieței imobiliare din centrul Bucureștiului, unde zeci de clădiri sunt încadrate în această clasă de risc seismic. Mai mult, proiectul ar avea impact și asupra pieței turistice, dat fiind că o parte din aceste apartamente sunt închiriate turiștilor prin platforme precum Aibnb și Booking.

Nu e clar în acest moment dacă proiectul de lege va interzice și afișele publicitare uriașe (mash-uri) care acoperă unele dintre aceste clădiri în centrul Bucureștiului. Mash-urile publicitare care acoperă, de obicei, aproape toată fațada, cântesc mii de kilograme (materialul special, sistemele de prindere, sistemele de iluminat).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este și cum arată Ana Maria Obreja, amanta lui Dumitru Buzatu. A fost cea...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Operatorii din turism cer ca românii care merg în vacanță în străinătate să fie taxați....
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
UE pregăteşte un nou tip de permis auto: categoria B+. Pentru ce tip de autoturism...
Cât poți merge după ce s-a aprins „check engine”? Un mecanic are răspunsul
EXCLUSIV - Zborurile care au salvat sute de copii cu afecțiuni grave. Adelina Toncean: ”Mi...
Tratamente balneare gratuite pentru români în anul 2023. Iată categoriile ce pot beneficia de acestea
Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri...
Reacţia Patriarhiei Române, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea documentarului „Arsenie. Viaţa de apoi”
S-a aflat cine câștigă Chefi la Cuțite sezonul 12! El este alesul, a plecat cu...
NU vrei să locuiești AICI! Locul unde se produc cele mai multe cutremure DIN LUME
HALEP, VINOVATĂ! Este anunţul FINAL: A furat aşa cum…
Europa amenințată de criză imobiliară. Care sunt țările care dau semnale puternice în acest sens
Chefi la cuțite, sezonul 12. Chef Cătălin Scărlătescu și-a format echipa. Cine sunt concurenții care...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...