Proiect de LEGE care să restricționeze conținuturile foto-audio-video create cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Se poate ajunge și la închisoare

Proiect de LEGE care să restricționeze conținuturile foto-audio-video create cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Se poate ajunge și la închisoare
Foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 10/04/2023, 22:35
Actualizat: 10/04/2023, 22:43

Parlamentarii PSD au inițiat un proiect de lege prin care sunt restricționate conținuturile de tip imagine, înregistrare audio sau înregistrare video create, cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realității (RV), astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care, în realitate, nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană.

Nerespectarea noilor prevederi se va putea pedepsi cu amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani, conform datelor analizate de Profit.ro.

Inițiatorii au în vedere ceea ce specialiștii în domeniu numesc „deepfake” (Fals Sever) și consideră că este mult mai periculos și are un impact mult mai puternic decât știrile false din ultimii ani, deoarece cuprinde toate elementele unui produs de media respectiv text, fotografie, video, audio.

„Imaginile, înregistrările audio și video de tip Deepfake pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului. Realizarea și distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake pot prejudicia, în funcție de conținutul lor și de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate națională a României, pot să erodeze încrederea în instituții ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, arată autorii proiectului.

Aceștia adaugă că tehnologia deepfake-ului a evoluat, pentru a fi din ce în ce mai convingătoare și disponibilă publicului, permițând de asemenea perturbarea industriilor de media, divertisment și, în ultimul timp, chiar a putut duce și la fraudă financiară considerabilă.

Aceiași inițiatori ai proiectului mai susțin că este necesară crearea unui cadru legal și în România, pentru utilizarea acestor tehnologii, astfel încât ele să fie permise și notificate ca atare, doar atunci când scopul lor este legitim, comercial, identificabil și asumat.

Altfel, în lipsa acestor notificări, în situația în care ele sunt concepute și difuzate în scop malițios, să fie interzise. Fapta care conduce la realizarea și distribuirea malițioasă de conținut tip Deepfake va fi calificată ca infracțiunie.

Proiectul de lege definește o serie de noțiuni și stabilește condițiile pentru care poate fi reținută o infracțiune în acest sens. Deepfake-ul este definit drept conținutul video sau audio creat și gestionat cu ajutorul Inteligenței Artificiale, astfel încât să furnizeze aparența ca o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care în realitate nu le-a spus și/sau nu le-a făcut.

Prevederile proiectului

  • Art. 1 – În înțelesul prezentei legi prin Deepfake (Falsul Sever) se înțelege orice conținut de tip imagine, înregistrare audio/video create cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realității (RV), astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană.
  • Art. 2 – Realizarea, difuzarea și stocarea pe internet sau în mass-media de conținut tip imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV și create astfel încât să producă aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană în realitate nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut, sunt interzise în situația în care nu sunt însoțite de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conțiunt.
  • Art. 3 – Anunțul de tip avertisment care va fi plasat vizibil, pe cel puțin 10% din suprafața de expunere și pe întreaga derulare a conținutului de tip Deepfake (Fals Server) realizat și difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii va avea următorul conținut: „Acest material conține ipostaze imaginare”.
  • Art. 4 – Încălcarea dispozițiile art. 2 constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii