PSD acuză USR că nu e de acord cu majorarea veniturilor românilor prin aplicarea salariului minim european

PSD acuză USR că nu e de acord cu majorarea veniturilor românilor prin aplicarea salariului minim european
Publicat: 09/04/2024, 12:48
Actualizat: 09/04/2024, 13:07

USR nu este de acord cu creșterea salariului minim, condiție obligatorie a României de aliniere la practicile europene.  Reacția vine după ce USR a atacat în nenumărate rânduri majorarea veniturilor la Curtea Constituțională.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat deja majorarea salariului minim cu încă 400 de lei de la 1 iulie. Acesta este un pas important nu doar pentru creșterea veniturilor românilor, ci și pentru implementarea salariului minim european până la finalul acestui an.

”PSD denunță dezinformarea agresivă practicată de USR împotriva legislației europene privind salariile minime adecvate din Uniunea Europeană. USR insinuează în mod mincinos că o astfel de măsură adoptată de Parlamentul European ar implica o creștere a taxării muncii”, transmite PSD, printr-un comunicat de presă.

Reacția PSD vine după ce Claudiu Năsui a susținut că majorarea salariului minim reprezintă o creștere a taxelor.

”Contrar celor susținute de USR, creșterea salariilor din România, ca urmare a introducerii salariului minim european, va echilibra raportul dintre muncă și capital, va contribui la reducerea decalajelor sociale prin creșterea salariilor mici și medii și va asigura creșterea sustenabilă a pensiilor pe termen mediu și lung. Totodată, măsura este esențială pentru determinarea tinerilor să își construiască un viitor în România, având în vedere că principalul motiv al plecării acestora din țară este legat de diferența dintre salariile din România și cele din alte state europene. Introducerea salariului minim european va asigura reducerea treptată a acestui decalaj, printr-o creștere predictibilă și automată a salariilor, odată cu dezvoltarea economiei naționale”, se mai arată în comunicatul PSD.

Majorarea salariului minim, în guvernarea USR: mai puțin de 10 euro

Salariul minim pe economie a crescut, de când PSD a revenit la guvernare, cu 1.000 de lei, urmând ca de la 1 iulie să se majoreze din nou cu 400 de lei.

”Măsurile amatoriste și populiste avansate de USR ar menține decalajelor dintre salariile mari și cele mici și ar conduce la falimentul inevitabil al sistemului de pensii publice din România. Prin astfel de abordări, USR își reconfirmă poziția de adversar al pensionarilor și al salariaților cu venituri mici din România”, mai susține PSD.

Pe durata guvernării USR, salariul minim a fost majorat o singură dată cu 70 de lei brut, de la 2230 lei la 2300 lei, adică cu 41 de lei net. Așadar, veniturile românilor plătiți cu salariul minim pe economie a fost mai puțin de 10 euro.

În plus, pentru proiectele legislative din Parlament promovând  majorări salariale pentru diferite categorii de salariați, USR alături de Forța Dreptei, au atacat la Curtea Constituțională acele inițiative, într-o încercare de a bloca aceste majorări. De asemenea, critici din partea celor de la USR asupra Guvernul au venit și pentru majorările salariale ale profesorilor sau ale celor din sistemul sanitar. În perioada în care s-au aflat la guvernare nu au propus nicio majorare de salariu pentru aceste domenii esențiale.

Cum vrea PSD aplicarea salariului minim european

Până la finalul anului, România va implementa salariul minim european, care prevede introducerea unei formule pe baza căreia să se majoreze salariul minim.

”PSD va propune un parcurs predictibil pentru introducerea salariului minim european în legislația românească, astfel încât antreprenorii să își poată stabili din timp politicile salariale pentru proprii angajați. Totodată, stabilirea unui mecanism de creștere anuală a salariului minim din România, în funcție de parametri economici obiectivi, va permite antreprenorilor să facă estimări mult mai exacte, cu privire la resursele financiare ce trebuie alocate, pe termen mediu și lung, pentru forța de muncă și pentru dezvoltarea afacerii”, se arată în comunicatul PSD.

Guvernul Ciolacu a propus majorarea salariului minim cu 400 de lei, ajungând la 3.700 lei, astfel ajungându-se la un venit minim de aproximativ 48-49% din salariul mediu. Este o componentă esențială în implementarea directivei privind introducerea salariului minim european. Vor beneficia astfel de creșterea veniturilor peste 1,5 milioane de români. Însă salarii mai mari vor avea și restul angajaților, în funcție de experiența în muncă și nivelul de studii.

”Sunt necesare norme clare, proceduri și practici eficace pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime legale, pentru a asigura salarii minime adecvate”, se arată în Directiva Europeană privind salariile minime adecvate în UE.

CITEȘTE ȘI:

TAXAREA MUNCII ar putea scădea pentru familiile cu doi copii / Marcel Ciolacu: Românii trebuie să fie stimulați cu măsuri concrete să facă copii

PSD va propune un parcurs predictibil pentru introducerea SALARIULUI MINIM EUROPEAN în legislația românească

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto