Purtătorul de cuvânt al BOR: „Preoţii care transmit mesaje anti-vaccinare ar trebui sancţionaţi”

Purtătorul de cuvânt al BOR: „Preoţii care transmit mesaje anti-vaccinare ar trebui sancţionaţi”
Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 12/12/2021, 11:59

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a declarat că preoții care transmit mesaje conspiraționiste prin care descurajează vaccinarea și care îi îndeamnă pe credincioși să nu creadă în existența COVID, ar trebui sancționați.

Potrivit lui Bănescu, un creștin autentic nu ar trebui să pună în opoziție spiritualitatea și știința, ci să înțeleagă că cele două trebuie să co-existe.

„Poziţia Patriarhiei Române a fost constant una echilibrată de realism şi una adecvată la realitate, respectând echilibrul între cele văzute şi cele nevăzute. Niciodată un creştin autentic nu se hazardează să creeze un dezechilibru prin discursul său între cele două planuri. A vorbi critic şi nepregătit despre subiecte dintr-o sferă care nu îţi aparţine nu cred că este ceva onorabil. Patriarhia Română a sfătuit permanent pe toţi ierarhii ei să nu se antepronunţe şi să nu se pronunţe în domenii care depăşesc pregătirea profesională, teologică.

Aceste persoane, izolate, dar care fac audienţă pentru faptul că au un mesaj strident, sunt persoane care fac parte dintr-o administraţie locală bisericească. Aceste cazuri trebuie sancţionate pentru că nu există raţiune pentru care un cleric s-ar putea imixa într-o problemă medicală, socială şi trebuie tranşată cu un instrumentar propriu şi nu teologic”, a declarat Vasile Bănescu, sâmbătă, la B1 TV.

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR vine după declarațiile controversate ale ÎPS Teodosie

Reacția lui Vasile Bănescu vine în contextul în care, joi, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat că nu există „nişte prospecte precise, nu există o asumare a celor care pun acest vaccin. Vaccinurile clasice pe care noi le-am făcut erau asumate, acesta este experimental”, potrivit ziare.com.

Potrivit acestuia, oamenii, „dacă deja sunt bolnavi și se vaccinează, mor”.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, joi, în cadrul emisiunii Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea, dacă vaccinul anti-COVID este “lepădare, este pecetea sau Antihristul”.

“Nu putem spune că este pecetea, dar nu ştim prea multe despre vaccin. De aceea, mulţi sunt îndoielnici, nu putem să îi silim să nu fie îndoielnici. Sigur că nu există nişte prospecte precise, nu există o asumare a celor care pun acest vaccin. Vaccinurile clasice pe care noi le-am făcut erau asumate, acesta este experimental, nu este asumat, a produs atâtea neajunsuri. Pentru că este o obligaţie, tot ce este obligat nu este de la Dumnezeu, Dumnezeu nu obligă pe nimeni. De aceea, orice om îşi pune întrebarea cum să facem ceva inconştienţi? Bine este să fim conştienţi când facem ceva”, a afirmat IPS Teodosie.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a afirmat, vineri, că declarațiile care pun sub semnul îndoielii vaccinurile anti-COVID, așa cum sunt și ultimele afirmații făcute de IPS Teodosie, sunt extrem de periculoase și cei care le fac devin responsabili moral de moartea oamenilor.

„Astfel de declarații sunt extrem de periculoase, creează și accentuează neîncrederea și ezitarea în rândul oamenilor. Aceste declarații sunt eronate. Nu sunt vaccinuri experimentale, sunt vaccinuri autorizate.

Sunt 8 miliarde de doze de vaccin administrate la nivel mondial, sunt discutate, răs-discutate, analizate și răs-analizate.

Nu poți veni să spui public, mai ales ca persoană extrem de cunoscută în spațiul public, care reprezintă un corp profesional important, de care oamenii țin cont, că aceste vaccinuri au prospecte îndoielnice. Sunt prospecte ca la orice medicament”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase