Radu Mazăre, în închisoare sau acasă în LIBERTATE, după 5 ani de la extrădarea din Madagascar? Fostul primar al Constanței așteaptă decizia instanței

Radu Mazăre, în închisoare sau acasă în LIBERTATE, după 5 ani de la extrădarea din Madagascar? Fostul primar al Constanței așteaptă decizia instanței
Publicat: 27/05/2024, 07:30

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, este în spatele gratiilor din mai 2019, când a fost extrădat din Madagascar, unde fugise din 2017, și încarcerat pentru a-și executa pedeapsa primită după condamnările din cazul retrocedărilor ilegale de terenuri şi din celebrul dosar Polaris.

  • Cinci ani din cei nouă primiți ca pedeapsă în cele două dosare a executat deja Radu Mazăre în penitenciar. Anii petrecuți în penitenciar îi permit să ceară eliberarea condiționată, iar fostul primar a ajuns deja o data în fața instanței, așteptând o decizie care să îl pună în libertate.
  • Prima cerere a lui Radu Mazăre de a fi lăsat liber a ajuns pe masa magistraților de la Judecătoria Sectorului 4, care însă în luna aprilie i-au respins cererea, dându-i posibilitatea să revină cu o nouă solicitare abia peste nouă luni, la începutul anului 2025.
  • Nici Comisia de liberare condiționată a Penitenciarului Jilava, unde este acum încarcerat, nu a considerat că Radu Mazăre a stat suficient timp în spatele gratiilor pentru ca pedeapsa primită de fostul primar să își atingă scopul, după ce faptele pe care le-a comis au demonstrat o ”perseverență infracțională”.
  • După ce Judecătoria Sectorului 4 i-a respins, în 17 aprilie, cererea de eliberare condiționată, Radu Mazăre a contestat decizia.

Dosarul de eliberare condiționată a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Ilfov, care luni 27 mai 2024 îl vor analiza și vor decide dacă Radu Mazăre poate fi lăsat în libertate sau mai stă în penitenciar pentru cel puțin nouă luni.

Dacă instanța va decide definitiv că Radu Mazăre poate fi eliberat, la cinci ani de la extrădarea sa din Madagascar, fostul primar nu va putea să plece din țară, în condițiile în care, în celelalte dosare în care este cercetat sau judecat, magistrații au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Radu Mazăre are în Madagascar un complex hotelier de patru stele, Mantasaly Resort, în Golful Andovokonko, construit pe un teren de 1,8 hectare, concesionat pentru 99 de ani de la un trib local. Fostul primar a fost adus de acolo când autoritățile l-au extrădat în România, în mai 2019.

De ce cred magistrații de la Judecătoria Sectorului 4 că Radu Mazăre nu s-a îndreptat în cinci ani de închisoare

Radu Mazăre – supranumit ”faraonul litoralului” pe vremea când era primar al Constanței, pentru distracțiile pe care le-a organizat, la care a defilat în costume de faraon, războinic zulu, împărat roman sau ofițer nazist – execută, din 2019, o pedeapsă de nouă ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse, din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi din dosar Polaris.

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au scris în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme, pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. În februarie 2022, judecătorii l-au condamnat definitiv la 5 ani de închisoare.

În dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, fostul primar al Constanţei a fost condamnat definitiv – în februarie  2019 – la 9 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu și constituire a unui grup infracţional organizat. Alături de Radu Mazăre, au fost trimiși în judecată alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori. (detalii AICI)

Radu Mazăre este în penitenciar din mai 2019, când a fost extrădat din Madagascar, unde a ajung după ce a fugit din România, în decembrie 2017.

În luna martie 2024, Mazăre a cerut instanței să fie eliberat condiționat, dar Judecătoria Sectorului 4 i-a respins solicitarea, o lună mai târziu.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, motivele pentru care judecătorul care i-a analizat cererea a considerat că argumentele aduse de Radu Mazăre în sprijinul solicitării sale de eliberare condiționată nu au fost convingătoare.

Radu Mazăre: „Există suficiente dovezi de îndreptare, faptele comise constituie un aspect izolat din viața mea”

Fostul primar Radu Mazăre a spus în fața instanței de la Judecătoria Sectorului 4 că „și-a îndeplinit obiectivele stabilite în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă, a fost recompensat, nu a fost sancționat disciplinar, a participat la programe educaționale și sociale, a desfășurat activități de deservire a unității”.

„… a participat constant la activități cultural-educative de instruire, la numeroase cursuri, la activități de grup religioase sau liturgice, desfășurate de către preotul ortodox, cercuri de lectură, consiliere, cursuri de adaptare pentru viața instituționalizată, programe și activități de asistență socială, program de pregătire pentru liberare.

… a solicitat în mod constant să participe la activități lucrative în toată perioada de încarcerare”, se arată în motivarea instanței de la Judecătoria Sectorului 4.

Radu Mazăre a arătat că există „suficiente dovezi că s-a îndreptat, iar faptele comise constituie un aspect izolat din viața sa”.

Fostul primar a mai spus în fața instanței că „este integrat în viața de familie, beneficiind de sprijinul mediului de suport al familei extinse prin vizite, convorbiri telefonice”, toate acestea fiind, din punctul său de vedere, „premise ale faptului că scopul pedepsei a fost atins”.

Radu Mazăre a stat peste 1.800 de zile în spatele gratiilor

Fostul primar al Constanței a stat, din mai 2019 până în 27 mai 2024, peste 1.800 de zile în spatele gratiilor.

  • Radu Mazăre s-a aflat în arest preventiv la domiciliu timp de 85 de zile.
  • Fostului primar i se consideră executate alte 270 de zile (20 pentru absolvirea unui curs de calificare) și i se deduc alte 60 de zile, „considerate ca executate în condiții necorespunzătoare”.

În total, ținând cont de aceste aspecte, Radu Mazăre a executat peste 2.000 de zile de închisoare, din pedeapsa de 3.288 de zile.

Înainte de a ajunge în fața instanței, fostul primar al Constanței a apărut pentru prima oară în fața Comisiei pentru liberare condiționată a Penitenciarului Jilava, care a constatat că și-a îndeplinit fracția de pedeapsă, una dintre condițiile necesare pentru a putea cere să fie lăsat în libertate.

Instanța a arătat însă că legea prevede că „liberarea condiționată are un caracter facultativ, nu reprezintă un drept”.

„Simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce, în niciun caz, prin ea însăși, la dispunerea liberării condiționate. (…) În cazul în care nu există aparența unei reeducări, instanța nu este obligată la eliberarea condiționată a condamnatului, în măsura în care acesta nu face dovada unor eforturi temeinice de îndreptare”, potrivit motivării instanței, prezentate de Gândul, în exclusivitate.

Judecătorii nu au fost convinși că Mazăre poate fi reintegrat social: „La acest moment, nu se justifică un act de clemență”

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 4 au constatat, de altfel, că deținutul Radu Mazăre a participat la activități diverse în penitenciar, numai că o parte dintre acestea au fost „finalizate fără credite”.

„Aprecierea instanței este că acesta (n.red. – Radu Mazăre) trebuia și putea să dea dovadă de mai multă stăruință în muncă. (…) Raportat la durata totală a pedepsei aplicate, petentul trebuie să facă dovada unor eforturi temeinice, constante și susținute de reintegrare socială, prin obținererea în continuare de recompense, participare activă la muncă și la programele penitenciarului pe o perioadă suficientă pentru formarea convingerii că acesta s-a îndreptat și poate fi reintegrat în societate, astfel încât să fie eliminat orice risc asupra comiterii unor noi infracțiuni.

Raportat la faptul că petentul se află la prima analiză și la restul considerabil rămas de executat, pedeapsa expirând la termen în data de 14.12.2027, instanța apreciază că la acest moment nu se justifică un act de clemență, neavând convingerea că acesta poate fi reintegrat social și că prezintă suficiente garanții că nu va continua să săvârșească infracțiuni”, a mai arătat magistratul de la Judecătoria Sectorului 4, în motivarea deciziei din aprilie 2024.

În concluzie, instanța a apreciat că cererea lui Radu Mazăre, la acest moment, este ”neîntemeiată” și i-a dat termen de revenire cu o nouă solicitare peste nouă luni, termen care va fi calculat de la momentul la care se va da o decizie definitivă de respingere a liberării condiționate.


CITEȘTE ȘI:

De ce crede instanța că Radu Mazăre nu s-a îndreptat în 5 ani de ÎNCHISOARE. Judecătorii vor ”garanții că nu va continua să săvârșească infracțiuni”

Decizie de ultimă oră luată de conducerea pușcăriei, în cazul lui Cristian RIZEA. Fostul deputat a ajuns să stea cu celula descuiată

Ce PENSIE primește, la pușcărie, Gheorghe DINCĂ. Monstrul din Caracal are de achitat despăgubiri de peste 600.000 de euro

Adevăratul motiv pentru care criminalul Kostas PASSARIS a fost ținut singur în cameră timp de 23 de ani. Este unicul caz din România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
Cine este Petru, românul ucis în Congo. Tânărul de 23 de ani urma să-și cumpere...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Călin Geambașu și mama copilului său se plimbă prin instanțe de cinci ani, dar... 'Mă...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Reacţia unei eleve după ce a văzut ce i-a căzut la prima probă orală a...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Cel mai SĂRAC președinte din lume! Are SALARIUL de doar...
Vladimir Putin A ACCEPTAT. Președintele Rusiei va semna acordul
Românii se înghesuie în această destinație de vacanță. Care sunt marile puncte de atracție
Ce a urmat după ce un client i-a aruncat cu cafea în față vânzătoarei. Fata...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cosmin din Casa Iubirii a fost descalificat! Vestea care i-a lăsat pe concurenți cu gura...
Imagini de colecție cu Ana-Maria Barnoschi de la cununia civilă!
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Calea Lactee ar fi intrat în coliziune cu ceva uriaș chiar în timpul existenței Pământului
×