VIDEO | Rafila: Cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă

Publicat: 01/02/2022, 22:23
Actualizat: 01/02/2022, 23:15

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, la TV1, că în opinia sa vom reveni la normal din punct de vedere epidemiologic la finele lunii martie, astfel încât nici starea de alertă nu va mai fi prelungită.

”Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că acestea sunt niște ipoteze de lucru, situația epidemiologică trebuie urmărită în continuare pentru a ne asigura că din primăvară am putea reveni la normal și din punct de vedere economic.

”Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja, modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut”, a spus el.

El consideră că prelungirea stării de alertă este un element care afectează populația din punct de vedere psihologic. „Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor şi trebuie să lucrăm pentru asta”.

”Cred că toată lumea poate să se gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne întoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situaţie care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu ştiu, peste 2 luni de zile, cred că este un element şi psihologic care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, şi să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor şi trebuie să lucrăm pentru asta”, a mai afirmat ministrul.

Întrebat dacă virusul va reapărea la toamnă, ministrul a răspuns: ”Orice este posibil, părerea mea. Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puţin transmisibile, adică transmisabilitate mare, patogenitate mică”.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase