VIDEO | Rafila: În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde. Efectul lui e redus acum

Publicat: 14/01/2022, 23:23
Actualizat: 15/01/2022, 07:31

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Digi24, că în acest moment certificatul de vaccinare nu mai are rost să fie implementat în România, întrucât efectului lui este destul de redus în acest moment, în plin val cinci al pandemiei de Covid-19. El a precizat că politicienii nu au vrut să își asume o astfel de măsuri, deși s-a dovedit în toate țările unde a fost adoptat că a ajutat la creșterea ratei de vaccinare și implicit protejarea populației în fața virusului SARS-CoV-2.

„Nu este victima politicului certificatului verde. Nu a fost asumat politic. Cel mai neplăcut a fost încercarea permanentă a responsabilității: cine e de vină? Aș vrea să fac un comentariu: certificatul era utilizat în două scopuri, uneori complementare. Unul dintre scopuri e de stimulare a campaniei de vaccinare. Al doilea scop e legat de un scop de sănătate publică temporar, așa cum l-am propus, în care introducerea lui să stopeze transmiterea”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul afirmă că continuă să recomande vaccinarea, chiar dacă protecția împotriva bolii e mult mai mică în cazul persoanelor vaccinate doar cu două doze sau pentru cele care au trecut prin boală.

„Acum protecția împotriva bolii e mult mai mică. Ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, când s-a lansat vaccinul, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90%. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin. Vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster. Sigur că în toate cele trei faze avem un beneficiu major la proporția de cazuri grave sau decese în rândul vaccinaților sau nevaccinaților. Noi continuăm să recomandăm în continuare vaccinarea”, a afirmat ministrul.

Rafila, a precizat că în acest moment certificatul de vaccinare nu mai reprezintă o urgență în România, pentru că în plin val cinci al pandemiei, efectul este redus.

„În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde. Totul din rațiuni de operaționalizarea certificatului verde. Efectul lui e redus acum. Nu avem liniște, calm, unei discuții, unei dezbateri. Mereu avem dispute extrem de violente și aducem în discuții subiecte care nu sunt adevărate. Asta e mai periculos”, a precizat Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila speră ca acest val pandemic să se încheie în următoarele săptămâni.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase