Raport ECDC: Măsurile restrictive actuale luate de România nu sunt suficiente. Numărul de noi cazuri de coronavirus și de decese va continua să crească

Raport ECDC: Măsurile restrictive actuale luate de România nu sunt suficiente. Numărul de noi cazuri de coronavirus și de decese va continua să crească
Foto: Facebook
Publicat: 27/11/2020, 10:35

O proiecție a  Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) arată că introducerea măsurilor restrictive din primăvară ar reduce bilanțurile pentru unele țări. În schimb,  dacă măsurile restrictive rămân în vigoare, numărul de noi cazuri de coronavirus și de decese va continuă să crească în România cel puțîn până la Crăciun. La polul opus, în unele țări UE, precum Franța,  restricțiile actuale sunt suficiente pentru scăderea numărului de noi cazuri și de decese, potrivit ECDC. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor precizează totuși că modelările sale au și limitări, din cauza specificului fiecărei țări.

Proiecțiile Centrului European (proiecția evoluției cazurilor noi de COVID și a deceselor până pe 25 decembrie)  arată că, în absența unor restricții suplimentare, este de așteptat ca cifrele pandemiei să crească în continuare. Unele țări au luat deja măsuri suplimentare și se previzionează că bilanțurile vor scădea, însă restricțiile sunt impuse prea recent pentru a putea fi observat un impact.

Graficele realizate de ECDC arată proiecția evoluției cazurilor noi de COVID și a deceselor până pe 25 decembrie.

Numărul de noi cazuri de coronavirus și de decese va continuă să crească în România cel puțin până la Crăciun

În cazul României, proiecția arată că îmbolnăvirile și decesele (liniile punctate) vor continua să crească până la Crăciun, dacă rămân în vigoare doar restricțiile actuale, reprezentate de barele orizontale colorate de sub grafic.

Germania, în aceeași situație

Desi  Germania,  alături de alte țări, a luat măsuri mai dure de la începutul lui noiembrie, când a intrat într-un lockdown parțial, până pe 20 decembrie, raportul ECDC susține că nu este de ajuns și că bilanțul COVID va continua să crească în lipsa unor măsuri suplimentare.

Măsurile luate de Franța, eficiente

Pe altă parte, măsurile luate de Franța par să fie de ajuns de eficiente pentru a limita răspândirea coronavirusului. Graficul realizat de ECDC arată scăderi prognozate pentru cazurile noi, dar și pentru decese.

Scenariu alternativ în care comportamentul poate revini la cel din 1 aprilie 2020

La această dată, fiecare țară din UE / SEE și Marea Britanie au adoptat cele mai stricte măsuri. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că aceleași politici ar fi trebuie să fie implementate pentru a obține același efect.

Centrul European a comparat, pentru fiecare țară în parte, scenariul actual (măsurile în vigoare acum – linia gri) cu scenariul în care se revine la măsurile dure din primăvară (linia albastră) pentru mai mulți parametri: cazuri noi zilnice, pacienți internați, pacienți internați la ATI, decese, spitalizări noi, internări la ATI.

În cazul României, înăsprirea măsurilor ar da rezultate. Toți indicatorii (cazuri noi, spitalizări, cazuri ATI, decese) ar scădea dacă am reveni la lockdown-ul din primăvară, conform proiecției ECDC.

Seful statului: „Datele arată că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2”

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, într-o conferință de presă, că nu intenționează să impună carantina națională după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Am analizat măsurile privind carantina zonală şi am solicitat o analiză INSP privind evoluţia epidemiei în oraşele şi municipiile carantine. Datele arată că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Acest lucru se reflectă în numărul de cazuri săptămânale, cât şi în media zilnică a numărului de cazuri şi a ratei de pozitivare a probelor.

Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorităţi au fost corecte şi populaţia a respectat acest măsuri, ceea ce ne oferă o doză de optimism. Măsurile rămân în vigoare, orice relaxare prematură periclitează rezultatele obţinute”, a spus președintele.

Și în cazul Germaniei, înăsprirea măsurilor ar genera rezultate.

Măsurile luate în Franța vor produce efecte similare cu cele din primăvară,  linia gri (restricțiile actuale) și linia albastră (restricțiile din primăvară) fiind aproape suprapuse.

Raportul ECDC poate fi citit integral aici: covid-forecasts-modelling-november-2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”