Prima pagină » Actualitate » Război în Orientul Mijlociu, ziua 569. Iranul și SUA, o nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear

Război în Orientul Mijlociu, ziua 569. Iranul și SUA, o nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear

Război în Orientul Mijlociu, ziua 569. Iranul și SUA, o nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear

SUA și Iranul au avut, în Oman, a treia rundă de negocieri asupra programului nuclear iranian, discuții care, conform Teheranului, au fost serioase, dar nu au eliminat divergențele.

O nouă rundă de tratative a fost convenită pentru săptămâna viitoare, relatează AFP.

Următoarele discuții, pe 3 mai

Aceste discuții, care se desfășoară indirect, urmăresc încheierea unui nou acord care să împiedice Iranul să obțină arme nucleare, ambiție mereu negată de Teheran, în schimbul ridicării sancțiunilor care îi afectează economia.

În Oman au fost abordate „toate principiile fundamentale, obiectivele și preocupările tehnice”, a declarat ministrul de Externe al țării gazdă, Badr al-Boussaidi, care joacă rolul de mediator.

Potrivit televiziunii de stat de la Teheran, ministrul de Externe iranian, Abbas Araghchi, și emisarul american Steve Witkoff se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări cu liderii politici. Discuțiile vor continua cu o nouă întâlnire programată pentru 3 mai.

Un membru al echipei de negociatori iranieni a declarat că discuțiile s-au limitat la sancțiuni și chestiunile nucleare.

Israelul vrea să lovească instalațiile nuclreare iraniene

Potrivit unor relatări din presa americană, Israelul ar fi dorit să atace instalațiile nucleare iraniene, dar a fost oprit de președintele Donald Trump, care, totuși, a amenințat și el Iranul cu acțiuni militare dacă nu încheie un nou acord privind programul său nuclear.

Între timp, Washingtonul a anunțat marți noi sancțiuni împotriva sectorului petrolier al Iranului, Teheranul denunțând o „abordare ostilă”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ce monitorizează programul nuclear al Iranului, a cerut Teheranului să explice prezența unor tuneluri în jurul sitului Natanz, din centrul țării, unde se află centrifuge folosite pentru îmbogățirea uraniului. Ministrul de Externe iranian a susținut că dreptul țării sale de a îmbogăți uraniul este „nenegociabil”.

CITEȘTE ȘI:

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și