Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 18 iunie 2025, în a 1.211-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Statele Unite ale Americii s-au opus unei declarații puternice privind Ucraina, care ar condamna Rusia, la summitul G7 din Canada, comentează AFP.
Ceilalți șase membri ai G7 au convenit asupra unui „limbaj ferm”, dar o declarație comună ar fi necesitat acordul Statelor Unite, potrivit unei surse guvernamentale canadiene.
SUA au argumentat că doresc să își păstreze capacitatea de a negocia cu Rusia, a adăugat această sursă.
„Unii dintre noi, inclusiv Canada, ar fi putut merge mai departe”, a recunoscut premierul Mark Carney, gazda G7, în conferința de presă finală. El a insistat, însă, asupra faptului că toată lumea rămâne de acord pentru a continuă să se exercite presiuni asupra Rusiei, inclusiv prin sancțiuni financiare.
Conflictul din Ucraina era unul dintre principalele puncte de interes ale acestui summit ținut în Munții Stâncoși, la care președintele ucrainean a participat pentru a-și pleda cauza, în special pe lângă Donald Trump. Dar el a fost în mare parte eclipsat de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.
Astfel, Volodimir Zelenski nu a avut ocazia să se întâlnească cu președintele american, cu care are o relație furtunoasă, deoarece acesta din urmă a părăsit summitul mai devreme.
Zelenski a discutat cu ceilalți lideri ai acestui club al marilor puteri industrializate (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit), la câteva ore după un atac devastator asupra Kievului, semn pentru el că aliații trebuie să își întărească ajutorul.
„Noi suntem pregătiți pentru negocieri de pace, pentru un armistițiu necondiționat. Pentru asta, avem nevoie de presiune” – Volodimir Zelenski
În context, premierul canadian Mark Carney, gazda summitului, a anunțat că țara sa va oferi Ucrainei un ajutor militar nou de 1,27 miliarde de euro, în special pentru drone și vehicule blindate.
El a reiterat „importanța de a fi solidari cu Ucraina și de a exercita o presiune maximă asupra Rusiei, care a refuzat să vină la masa negocierilor”.
Însă Donald Trump, care se laudă la fiecare ocazie cu relația sa specială cu președintele rus Vladimir Putin, nu și-a ascuns scepticismul cu privire la eventuale noi măsuri împotriva Moscovei – „Sancțiunile nu sunt ceva atât de simplu”. Mai mult, liderul de la Casa Albă a insistat că orice nouă măsură ar avea și un „cost colosal” pentru Statele Unite.
„Evident, în absența lui Trump, discuțiile pot fi puțin mai fluide, dar și cu un impact mai mic în absența celei mai puternice națiuni”, a recunoscut un diplomat prezent la reuniunea G7.
Pe de altă parte, mulți lideri prezenți în Canada sperau să dezamorseze ofensiva comercială a lui Donald Trump, care a impus tarife de cel puțin 10% pentru majoritatea produselor importate în Statele Unite și acum amenință să le crească și mai mult.
Declarațiile sale au slăbit speranțele, însă. Ca de obicei, în avionul spre casă, Donald Trump nu a ezitat să-i ironizeze pe liderii de care tocmai se despărțise. El a regretat în mod special faptul că „europenii nu propun un acord echitabil în acest moment” pentru a atenua războiul comercial cu Statele Unite. „Ori găsim un acord bun, ori vor plăti orice le spunem noi să plătească”, a adăugat președintele american.
De asemenea, Trump l-a criticat dur pe Emmanuel Macron, „un tip de treabă, dar care nu înțelege niciodată nimic”, vizibil enervat să-l vadă pe președintele Franței vorbind în numele său despre planurile SUA de rezolvare a conflictului dintre Israel și Iran.
CITEȘTE ȘI: