Războiul din Ucraina a intrat luni, 24 februarie 2025, în a 1097-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat, duminică, 23 februarie, pe X, că va convoca un summit european special dedicat Ucrainei în data de 6 martie.
„Trăim un moment decisiv pentru Ucraina și securitatea europeană. În timpul consultărilor mele cu liderii europeni, am constatat dorința comună de a aborda aceste provocări la nivelul UE”, a subliniat Costa în postarea sa.
Europenii încearcă să elaboreze un răspuns la contactele dintre americani și ruși pe chestiunea Ucraina, din care până acum au fost excluși, temându-se că se va ajunge la un acord în detrimentul Kievului și fără ca ei să aibă un cuvânt de spus.
Antonio Costa s-a angajat să colaboreze, împreună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „și cu toate statele membre”, pentru a fi gata să „ia decizii” pe 6 martie.
Duminică, într-o conferință de presă susținută la Kiev, Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că reuniunea de luni a statelor aliate va reprezenta „un viraj”.
„Vom avea o întâlnire importantă, mâine, un summit. Poate va fi un viraj”, a spus Zelenski, referindu-se la reuniunea la care urmează să ia parte, prin videoconferință, miniștrii Apărării din 13 țări europene. Aceștia se întâlnesc pentru a defini un răspuns coordonat la negocierile americano-ruse privind încheierea războiului din Ucraina și pentru consolidarea securității Europei.
Reuniunea, care are loc la inițiativa Estoniei și a Franței, la trei ani de la începutul războiului, îi va reuni și pe miniștrii apărării din Lituania, Letonia, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Țările de Jos, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie, potrivit Ministerului francez al Apărării.
Cu o zi înainte de împlinirea a trei ani de la invazia Rusiei din Ucraina, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la încetarea războiului.
„Reafirm nevoia urgentă a unui plan de pace just, durabil și cuprinzător – unul care să susțină pe deplin suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.
La 80 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, războiul din Ucraina reprezintă o amenințare gravă nu numai la adresa păcii și securității Europei, dar și a fundamentelor și principiilor de bază ale Națiunilor Unite”, a subliniat Guterres.
CITEȘTE ȘI: