Războiul din Ucraina a intrat luni, 10 martie 2025, în a 1111-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Miliardarul Elon Musk, consilier special al președintelui american Donald Trump, a promis că va păstra accesul Ucrainei la rețeaua sa de sateliți Starlink, chiar dacă a avut un aprins schimb de replici online cu ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski.
„Pentru a fi extrem de clar: în ciuda tuturor dezacordurilor mele cu politica Ucrainei, Starlink nu își va închide niciodată terminalele. Vreau doar să spun că, fără Starlink, rețelele ucrainene s-ar prăbuși, deoarece rușii pot bloca toate celelalte canale de comunicare! Dar niciodată nu vom face asta ori să o folosim ca monedă de schimb” – Elon Musk
Anterior, Musk stârnise îndoieli scriind: „Sistemul meu Starlink este coloana vertebrală a armatei ucrainene. Întreaga linie a frontului lor s-ar prăbuși dacă aș opri Starlink”.
Acest lucru l-a determinat pe ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, să răspundă: „Serviciile Starlink pentru Ucraina sunt plătite de către Ministerul polonez al Digitalizării la un cost de aproximativ 50 de milioane de dolari pe an”.
„Stai liniștit, piticule! Plătești o mică parte din cost. Și nu există înlocuitor pentru Starlink!”, i-a replicat sec Elon Musk.
Secretarul de Stat american, Marco Rubio – care, potrivit presei americane, ar fi avut recent neînțelegeri cu Elon Musk – s-a implicat în dispută, acuzându-l pe omologul său polonez că „inventează lucruri”: „Nimeni nu a amenințat că va tăia accesul Ucrainei la Starlink. Spuneți mulțumesc, pentru că, fără Starlink, Ucraina ar fi pierdut acest război cu mult timp în urmă și rușii ar fi la granița cu Polonia chiar acum”.
Un mesaj urmat de efecte, deoarece Radoslaw Sikorski a răspuns rapid: „Mulțumesc, Marco, pentru această confirmare că soldații ucraineni curajoși pot conta pe serviciul digital vital oferit în comun de Statele Unite și Polonia”.
Aliat fidel al Ucrainei, Polonia își revendică rolul de releu important pentru sprijinul logistic al ajutorului militar și umanitar occidental oferit Kievului.
De la disputa verbală dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, la Casa Albă, la sfârșitul lui februarie, americanii au suspendat ajutorul militar crucial oferit Kievului, precum și partajarea informațiilor.