Război în Ucraina, ziua 725: Ce asigurări a primit Zelenski de la Joe Biden/O nouă strategie de apărare a UE

Război în Ucraina, ziua 725: Ce asigurări a primit Zelenski de la Joe Biden/O nouă strategie de apărare a UE
Război în Ucraina. Ce asigurări a primit Zelenski de la Biden / Sursa FOTO: picryl.com
Publicat: 18/02/2024, 07:32

Războiul din Ucraina a intrat duminică, 18 februarie 2024, în ziua cu numărul 725. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Preşedintele Joe Biden a indicat că i-a comunicat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski încrederea sa în continuarea acordării ajutorului militar american, momentan blocat în Congres.

„Sunt încrezător că vom avea banii”

„Am vorbit cu Zelenski în această după-amiază pentru a-i spune că sunt încrezător că vom avea aceşti bani”, a spus Joe Biden reporterilor, în timp ce preşedintele ucrainean a lansat la Munchen un apel urgent occidentalilor pentru a livra mai multe arme.

Reacția lui Biden vine la scurt timp după ce Rusia a anunţat „controlul total” asupra oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a transmis că retragerea Ucrainei şi căderea oraşului Avdiivka sunt dovada „costului inacţiunii” Congresului SUA.

„Mă voi bate pentru ca ei (n.r. – ucrainenii) să aibă muniţia de care au nevoie”, a asigurat preşedintele democrat. Joe Biden a descris blocarea în continuare a ajutorului militar de către Congres drept „absurdă şi lipsită de etică”.

Liderul american a vorbit şi despre temerile ca un alt oraş ucrainean să cadă în mâinile forţelor armate ruse fără o reluare a asistenţei militare americane.

Presiuni pe Congres

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson, le-a cerut congresmenilor americani să aprobe „fără întârziere” această asistenţă de 60 de miliarde de dolari, după victoria militară a Moscovei din Avdiivka.

Ucraina speră de luni de zile într-un vot pozitiv asupra acestui ajutor crucial promis de Administraţia Biden, dar împiedicat de opoziţia republicană din Congres.

UE va avea o nouă strategie militară

Comisia Europeană va prezenta o propunere de strategie industrială de apărare în trei săptămâni, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, C.E. va deschide în Ucraina un birou de inovare în domeniul apărării.

„Europa trebuie să îşi intensifice baza industrială. Sunt o transatlanticistă convinsă, dar, în acelaşi timp, trebuie să construim o Europă puternică şi acestea două merge mână în mână”, a declarat von der Leyen într-un panel la Conferinţa de securitate de la Munchen.

Ea a spus că propunerea urmăreşte să mărească cheltuielile pentru apărare, „să cheltuiască mai bine” în cazul achiziţiilor comune şi a acordurilor pentru a oferi predictibilitate industriei, precum şi o mai bună interoperabilitate între forţele armate europene.

De asemenea, se are în vedere și concentrarea cheltuielilor în Europa „pentru a menţine locuri de muncă bune” pentru contribuabilii care plătesc factura.

Ea a adăugat că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei, deoarece „Rusia depăşeşte Ucraina” cu soldaţi şi recurgând la „arme rapide şi murdare produse în Coreea de Nord şi Iran”.

Ursula von der Leyen, cu ochii pe „adversarii autocrați”

În ceea ce priveşte asistenţa financiară promisă Ucrainei, von der Leyen a spus că este în interesul Statelor Unite să adopte un proiect de lege – în prezent blocat în Congres – pentru a oferi mai mult ajutor Kievului, deoarece măsura este simbolică pentru democraţiile care se opun autocraţilor.

„Nu este vorba doar de războiul Rusiei în Ucraina şi de încercările lui Putin de a destabiliza democraţiile, ci de toţi ceilalţi adversari autocraţi pe care îi urmărim foarte îndeaproape, dacă democraţiile sunt unite, sunt hotărâte, arată determinare”, a transmis Ursula von der Leyen.

Ea a mai spus că, dacă va fi realesă în funcţia de preşedinte al Executivului european, va crea noul post de comisar pentru Apărare.

În februarie, UE a fost de acord să ofere Ucrainei un nou pachet de asistenţă în valoare de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani, pe lângă cele 88 de miliarde de euro deja cheltuite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...