RĂZBOI Israel-Hamas: Antony Blinken avertizează Israelul: SUA sunt împotriva unei ofensive în Rafah: „Sunt riscuri imense pentru civili”

RĂZBOI Israel-Hamas: Antony Blinken avertizează Israelul: SUA sunt împotriva unei ofensive în Rafah: „Sunt riscuri imense pentru civili”
Război Israel-Hamas: Război Israel-Hamas:
Publicat: 26/03/2024, 08:24
Actualizat: 26/03/2024, 10:51
08:24

Hamas acuză Israelul pentru eșecul discuțiilor de armistițiu în Fâșia Gaza

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a acuzat guvernul israelian că este „în întregime responsabil” pentru „eșecul” de până acum al discuțiilor ce vizează un armistițiu în luptele din Fâșia Gaza, însoțit de eliberarea ostaticilor și prizonierilor.

Hamas a declarat că „mișcarea i-a informat recent pe frații mediatori (Qatar și Egipt) că aderă la poziția sa și la viziunea sa prezentate pe 14 martie. Dar ocupația a refuzat să răspundă cerințelor fundamentale ale poporului nostru și ale rezistenței noastre”, potrivit AFP.

Mișcarea a adăugat că „în consecință, reiterează că Netanyahu și guvernul său extremist poartă întreaga responsabilitate pentru eșecul eforturilor de negociere și pentru împiedicarea încheierii unui acord până în prezent”, fără să spună însă că pune capăt negocierilor.

Hamas și-a schimbat poziția pe 14 martie, exprimându-și acum susținerea pentru un armistițiu de șase săptămâni, în timp ce anterior cerea o încetare definitivă a focului înainte de orice schimb de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni.

Discuțiile pentru un armistițiu sunt în curs de desfășurare de săptămâni între Statele Unite, Qatar și Egipt, iar sâmbătă șeful CIA, William Burns, și cel al Mossad-ului israelian, David Barnea, au părăsit Qatarul pentru a-și informa echipele respective despre această rundă de negocieri.

Hamas, care a pornit acest război în urma atacului terorist din 7 octombrie 2023 a salutat rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care cere o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza și și-a exprimat dorința de a iniția „imediat” un proces de schimb de prizonieri/ostatici.

08:05

Avertismentul lui Trump pentru Israel: „Trebuie să puneți capăt războiului. Vă pierdeți susținerea internațională”

Fostul președinte american, Donald Trump a îndemnat Israelul să pună capăt războiului din Fâșia Gaza, deoarece risca să piardă sprijinul internațional.

„Trebuie să pună capăt războiului. Trebuie să încheie”, a declarat Trump în interviul acordat ziarului Israel Hayom.

El a continuat, adăugând că Israelul ar trebui să fie foarte atent, deoarece risca să piardă sprijinul internațional, subliniind necesitatea finalizării conflictului.

Donald Trump s-a prezentat deseori drept un aliat loial al Israelului.

Întrebat cum ar fi răspuns la atacurile Hamas, Trump a declarat că ar fi procedat „în mare măsură în același mod” ca Israelul, potrivit AFP.

Războiul din Gaza, care a început acum cinci luni, a avut consecințe devastatoare, cu peste 32.300 de morți și peste 74.600 de răniți, iar jumătate din populația enclavei se confruntă cu pericolul iminent al înfometării.

Antony Blinken avertizează Israelul împotriva unei ofensive în Rafah: „Sunt riscuri imense pentru civili”

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a reiterat luni avertismentele Statelor Unite către Israel cu privire la riscurile unei ofensive în Rafah, în cadrul unei întâlniri cu ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant.

Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat „sprijinul Statelor Unite pentru înfrângerea Hamas, inclusiv la Rafah, dar și-a reiterat opoziția față de o operațiune terestră majoră la Rafah”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, într-un comunicat de presă.

El a continuat să accentueze că există alternative la o invazie terestră pe scară largă care ar putea asigura mai bine securitatea Israelului și ar proteja civili palestinieni.

Întâlnirea dintre Antony Blinken și ministrul Yoav Gallant a avut loc luni la Washington, după anularea vizitei unei delegații de rang înalt din Israel în capitala americană.

Această anulare a survenit ca reacție la abținerea americană în votul de luni din Consiliul de Securitate al ONU cu privire la o rezoluție pentru „încetarea imediată a focului” în Fâșia Gaza, potrivit AFP.

„Sunt sigur că vom găsi alte modalități de a ne exprima îngrijorările cu privire la această ofensivă, care ar prezenta riscuri imense pentru civili”, a asigurat Miller în cursul zilei de luni.

Potrivit lui Miller, guvernul israelian nu a prezentat un plan coerent pentru evacuarea celor 1,4 milioane de civili din Rafah, unde majoritatea au căutat refugiu după bombardamentele din nordul Fâșiei Gaza.

El a subliniat că o astfel de invazie ar slăbi securitatea Israelului și ar dăuna poziției sale în lume, în contextul în care SUA sunt sub presiune pentru a reduce sprijinul acordat Israelului.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?