RĂZBOI Israel-Hamas: Iranul discută „reacțiile și consecințele” atacului asupra consulatului iranian din Siria cu Qatarul, Arabia Saudită și Turcia

RĂZBOI Israel-Hamas: Iranul discută reacțiile și consecințele atacului asupra consulatului iranian din Siria cu Qatarul, Arabia Saudită și Turcia
Publicat: 11/04/2024, 08:41
Actualizat: 11/04/2024, 11:56
08:55

Iranul discută "reacțiile și consecințele" atacului asupra consulatului Iranului din Siria cu Qatarul, Arabia Saudită, Irak, Emiratele Arabe Unite și Turcia

Ministrul iranian de externe a vorbit prin telefon cu omologii săi din Qatar, Arabia Saudită, Irak și Emiratele Arabe Unite, a anunțat miercuri Ministerul iranian de Externe.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a vorbit cu fiecare omolog individual și a subliniat importanța cooperării în ceea ce privește situația din Gaza, a precizat ministerul.

Convorbirile telefonice au avut loc după ce emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, i-ar fi sunat pe miniștrii de externe din Qatar, Arabia Saudită, Irak și Emiratele Arabe Unite pentru a le cere să trimită un mesaj Iranului și să-l îndemne să reducă tensiunile cu Israelul.

Ministrul iranian de externe a avut o convorbire telefonică cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, a anunțat joi ministerul iranian de externe.

Miniștrii au discutat despre războiul din Gaza, precum și despre „reacțiile și consecințele” atacului asupra consulatului Iranului din Siria.

SUA și aliații săi s-au pregătit pentru un posibil atac al Iranului împotriva activelor israeliene și americane din Orientul Mijlociu, ca represalii la atacul mortal de săptămâna trecută asupra consulatului iranian.

08:29

Israelul anunță deschiderea unui nou punct de trecere în Fâșia Gaza pentru livrarea de ajutoare umanitare

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat miercuri că Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâșia Gaza, cu scopul principal de a facilita livrările de ajutoare destinate palestinienilor, provenind din Iordania sau alte țări.

Presiunile din partea partenerilor occidentali și arabi au crescut asupra Israelului pentru a face mai mult pentru a facilita intrarea ajutoarelor, pe fondul unei crize umanitare în adâncire. Israelul a decis să creeze acest nou punct de trecere pentru a reduce timpul necesar transportului de ajutoare din portul său sudic Ashdod, situat la 40 km distanță.

„Crearea acestui nou punct de trecere va stimula livrarea ajutoarelor aduse pe uscat din Iordania. Aceste progrese vor avea un impact direct asupra fluxului de asistență – plănuim să inundăm Gaza cu ajutoare”, a afirmat Gallant.

Noul punct de trecere va fi situat între satul israelian Zikim și satul palestinian As-Siafa, iar Gallant a subliniat că acesta va eficientiza controalele de securitate și va consolida colaborarea cu partenerii internaționali.

Dezacordurile între informările israeliene și cele ale ONU privind cantitatea de ajutoare care ajung în Fâșia Gaza au persistat, în timp ce populația de 2,3 milioane de palestinieni se confruntă cu o situație disperată, potrivit AFP.

08:29

Serghei Lavrov și Coordonatorul ONU pentru Pace cer încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza

Ministrul de externe Serghei Lavrov și Coordonatorul ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu au făcut apel miercuri pentru o încetare imediată a focului în conflictul din Fâșia Gaza, după discuțiile purtate la Moscova, conform unui anunț al Ministerului rus de Externe, citat de Reuters.

Ministerul a subliniat importanța asigurării unui acces sigur și nediscriminatoriu pentru toți cei afectați și aflați în nevoie, precum și eliberarea ostaticilor, după întâlnirea dintre Lavrov și Tor Wennesland.

Comunicatul mai spune că cei doi oficiali „au acordat o mare atenţie perspectivelor de relansare a procesului de pace în vederea unei reglementări palestiniano-israeliene după ce se încheie faza fierbinte a conflictului”.

Biden își exprimă angajamentul „de fier” față de securitatea Israelului. Un atac al Iranului este „inevitabil”

Președintele Joe Biden a declarat că SUA rămâne neclintit în angajamentul său de a proteja Israelul în fața amenințărilor iraniene la adresa țării.

Iranul „amenință că va lansa un atac semnificativ asupra Israelului” după uciderea unor generali iranieni la consulatul iranian din Damasc săptămâna trecută, a declarat Biden.

„Așa cum i-am spus premierului Netanyahu, angajamentul nostru față de securitatea Israelului în fața acestor amenințări din partea Iranului și a reprezentanților săi este de fier”.
„Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a spus el.

Mai mulți înalți oficiali americani consideră că un atac al Iranului este „inevitabil” – o opinie împărtășită de omologii lor israelieni.

SUA au fost în alertă maximă și se pregătesc în mod activ pentru un atac semnificativ din partea Iranului vizând active israeliene sau americane din regiune după exploziile din Siria.

Antony Blinken: „SUA va fi alături de Israel”

Secretarul de stat Antony Blinken a reiterat sprijinul SUA pentru Israel și a promis că SUA „va fi alături de Israel împotriva oricăror amenințări din partea Iranului și a reprezentanților săi”, în cadrul unei convorbiri cu ministrul israelian al apărării.

Conversația lui Blinken cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, are loc în contextul în care SUA se află în stare de alertă pentru un potențial atac al Iranului sau al unor grupuri proxy împotriva Israelului, ca represalii la un atac israelian asupra unei instalații iraniene din Damasc.

Cei doi lideri „au discutat, de asemenea, despre eforturile în curs de desfășurare pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor printr-un acord pentru o încetare imediată a focului în Gaza”, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Blinken a salutat recentele anunțuri ale Israelului privind măsuri urgente pentru a facilita intrarea asistenței umanitare în Gaza și pentru a îmbunătăți deconflictul și coordonarea umanitară, reiterând că incidente precum greva asupra lucrătorilor de la World Central Kitchen nu trebuie să se mai repete”, a precizat Miller.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Rețeta pe care o adoră Ion Iliescu. Are un sos special
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb