RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 137: Criză diplomatică Brasilia-Tel Aviv/Explozii uriașe în Liban

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 137: Criză diplomatică Brasilia-Tel Aviv/Explozii uriașe în Liban
RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 137: Criză diplomatică Brasilia-Tel Aviv / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 20/02/2024, 07:50

Ministrul brazilian de Externe, Mauro Vieira, l-a convocat pe ambasadorul Israelului în Brazilia, după ce preşedintele Lula da Silva a fost declarat „persona non grata” în Israel pentru afirmaţiile sale în care a comparat războiul din Fâşia Gaza cu Holocaustul.

„În faţa gravităţii declaraţiilor făcute luni dimineaţă ale Guvernului israelian, ministrul Mauro Vieira l-a convocat astăzi (n.r. – 19 februarie) pe ambasadorul israelian Daniel Zonshine” la Rio de Janeiro, potrivit unui comunicat al Ministerului brazilian de Externe.

De asemenea, el „l-a rechemat pentru consultări pe ambasadorul brazilian la Tel Aviv, Frederico Meyer, care va pleca marţi spre Brazilia”, scrie New York Times.

Ministrul brazilian se află la Rio de Janeiro pentru a pregăti reuniunea prevăzută pentru miercuri şi joi a şefilor de diplomaţie ai G20, a căror preşedinţie prin rotaţie o deţine Brazilia.

Lula da Silva vorbește despre genocid în Fâșia Gaza

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat Israelul că a comis un „genocid al palestinienilor din Fâşia Gaza”, comparând ofensiva israeliană cu exterminarea evreilor de către nazişti.

După aceste declaraţii, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a anunţat că Lula da Silva este persona non grata în Israel.

„L-am informat pe preşedintele Lula că este persona non grata în Israel până când îşi cere scuze şi nu va retracta”, a spus Israel Katz în cursul unei vizite la memorialul Holocaustului Yad Vashem.

De asemenea, ambasadorul Braziliei în Israel a fost convocat după aceste declaraţii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat ferm, denunţând afirmații „ruşinoase şi grave”.

Bombardamentele şi ofensiva terestră desfăşurate de Israel în Fâşia Gaza au ucis cel puţin 29.092 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Palestina.

26 din 27 state UE vor „pauză umanitară imediată” în Fâșia Gaza

26 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene cer o „pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare a focului sustenabilă în Fâşia Gaza”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul Consiliului de Afaceri Externe, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Înaltul reprezentant pentru Afaceri externe şi politica de securitate a adăugat că această pauză umanitară solicitată ar trebui să ducă la „eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi la furnizarea de asistenţă umanitară” în regiune.

El a precizat, de asemenea, că 26 de state au susţinut declaraţia sa prin care cere Israelului să nu lanseze o operaţiune militară la Rafah.

Ungaria, de partea Israelului

Borrell a refuzat să numească statul care a refuzat să adere la acest apel comun şi nici nu a speculat asupra motivelor ţării în cauză. Totuși, surse diplomatice citate de agenţiile de presă internaţionale susţin că este vorba despre Ungaria.

De altfel, anunță agenția dpa, care citează mai mulţi diplomaţi, Ungaria a blocat şi adoptarea de sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni din Cisiordania.

Miniştrii de externe din Germania, Belgia, Irlanda şi Spania au cerut UE să ia măsuri punitive împotriva coloniştilor care comit violenţe împotriva palestinienilor.

UE nu-l poate opri pe Netanyahu

La conferinţa de presă de după încheierea reuniunii CAE, întrebat dacă UE are un Plan B, şeful diplomaţiei europene a recunoscut în faţa jurnaliştilor că blocul comunitar nu are nicio putere să oprească Israelul să declanşeze o operaţiune militară la Rafah.

„Tot ce putem este aplicăm presiune politică şi diplomatică pentru a limita costul uman. Trebuie să continuăm să punem presiune pe Israel şi să-i facem să înţeleagă că există atât de mulţi oameni pe străzile din Rafah încât va fi imposibil să fie evitate victimele umane. Acest lucru, cu siguranţă, va fi împotriva respectării legii umanitare”, a subliniat Borrell.

„În alte războaie, civilii fug, dacă pot. În Gaza, civilii nu pot scăpa! De asemenea, de obicei, când este un război, Crucea Roşie şi alte organizaţii vin şi ajută. Nu este cazul în Gaza! Ajutorul vine cu picătura. Deci, civilii nu pot fugi şi ajutorul nu poate ajunge la ei” – Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE

Explozii uriașe în sudul Libanului

Mai multe explozii uriașe s-au produs în sudul Libanului. Armata israeliană susține că a atacat mai multe depozite de muniție ale Hezbollah. Nu se știe dacă sunt victime, potrivit BBC.

IDF a anunțat că luni seară că a lovit mai multe ținte în apropiere de Sidon, în sudul Libanului. Exploziile s-au produs la aproximativ 30 kilometri de granița cu Israelul.

Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că loviturile au vizat depozitele de arme și au fost date ca răspuns la o dronă lansată spre Israel de gruparea Hezbollah.

IDF și Hezbollah s-au atacat frecvent, de la începutul războiului din Fâșia Gaza.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie