Războiul din Ucraina riscă să devină „mai imprevizibil”. Putin vrea să continue cu războiul până în Transnistria, spune șefa serviciului național de informații al SUA

Războiul din Ucraina riscă să devină mai imprevizibil. Putin vrea să continue cu războiul până în Transnistria, spune șefa serviciului național de informații al SUA
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/05/2022, 18:20
Actualizat: 10/05/2022, 22:15

Comunitatea de informații din SUA consideră că războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni probabil „mai imprevizibil”, iar în următoarele luni Putin ar putea extinde războiul până în Transnistria, a declarat marți în Congres directorul național de informații al națiunii, Avril Haines.

Directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines a descris o imagine sumbră și incertă a următoarei faze a invaziei de două luni a lui Putin, despre care a declarat în fața Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului că va fi dificil de prezis în parte pentru că „Putin se confruntă cu o neconcordanță între ambițiile sale și capacitățile militare convenționale actuale ale Rusiei”.

„Cel puțin, credem că dihotomia va inaugura o perioadă de luare a deciziilor mai ad-hoc în Rusia, atât în ceea ce privește ajustările interne necesare pentru a susține acest impuls, cât și conflictul militar cu Ucraina și Occidentul”, a spus ea. „Iar tendința actuală sporește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv la impunerea legii marțiale, la reorientarea producției industriale sau la acțiuni militare cu potențial de escaladare pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește sau dacă percepe că Rusia pierde în Ucraina.”

Cu toate acestea, le-a spus Haines legislatorilor, comunitatea de informații nu crede că Putin ar recurge la utilizarea armelor nucleare decât dacă ar simți că există o amenințare existențială la adresa Rusiei.

Comunitatea serviciilor de informații crede că Putin se pregătește pentru un conflict prelungit – și că obiectivele sale se extind mult dincolo de regiunea estică Donbas, unde armata sa este concentrată în prezent după ce a fost respinsă de Kiev în primele săptămâni ale războiului, potrivit CNN.

„Următoarea lună de lupte va fi semnificativă, deoarece rușii încearcă să-și revigoreze eforturile”, a declarat Haines. „Dar chiar dacă vor reuși, nu suntem încrezători că lupta din Donbas va pune capăt efectiv războiului”

Pe termen scurt, Putin vrea să captureze cele două regiuni estice Donețk și Luhansk, să controleze orașul Kherson și, potențial, să extindă un pod terestru în jurul eșalonului sudic al țării până în Transnistria, o regiune separatistă din Republica Moldova unde sunt staționate în prezent trupe rusești, a spus Haines.

Dar pentru a ajunge în Transnistria, serviciul de informații consideră că Putin ar trebui să lanseze o mobilizare completă în interiorul Rusiei, un pas pe care nu l-a făcut până acum.

„Întrucât atât Rusia, cât și Ucraina cred că pot continua să facă progrese din punct de vedere militar, nu vedem o cale de negociere viabilă, cel puțin pe termen scurt”, a declarat Haines.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult