VIDEO | „Reciclăm în România” a ajuns la final. Mircea Fechet: „Campania a fost un succes dar unele obiceiuri nu s-au schimbat”

Publicat: 22/08/2023, 16:33
Actualizat: 22/08/2023, 16:37

Ministerul Mediului a găzduit ultima ediție a conferinței „Reciclăm în România”. Campania a fost declarată una de succes de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, care s-a arătat optimist în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare a importanței colectării selective a deșeurilor în rândul românilor.

„Reciclăm în România” este o amplă campanie de informare și educare, derulată de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, la nivel național, în parteneriat cu AFM, care își propune să responsabilizeze populația cu privire la gestionarea și colectarea separată a deșeurilor.

La conferința de luni au fost prezente concluziile finale ale campaniei. Mircea Fechet a transmis că rezultatele campaniei sunt încurajatoare: 68% dintre români separă sticla, 54% hârtia și 74% plasticul. Față de prima cercetare sociologică, indicatorii au crescut cu 6 puncte procentuale la plastic, cu 15 puncte procentuale la sticlă și cu 10 puncte procentuale la hârtie, a transmis ministrul Mediului la finalul conferinței.

București: 200 de mii de tone de deșeuri într-o singură lună

Fechet a subliniat și angajamentele privind deșeurile asumate de România în PNRR. Acesta a transmis că până în anul 2035, țara noastră are ca obiectiv devierea de la depozitare a 90% din deșeuri, adică doar 10% din 6 milioane de tone de deșeuri pe care România le generează anual, să ajungă la gropile de gunoi din țară.

Ministrul a atras atenția asupra faptului că doar în Municipiul București, într-o sngură lună ajung la groapa de gunoi aproximativ 200 de mii de tone de deșeuri, când România își propune până în 2035 să depoziteze în toată țara aproximativ 600 de mii de tone pe an.

Totodată, din datele sociologice prezentate în cadrul conferinței, reiese că România și-a crescut rata în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, înregistrăndu-se creșteri cuprinse între 6% și 15%.

În puncte procentuale observăm, în urma interviurilor și a cercetării sociologice pe care am realizat-o la încheierea acestei campanii, că ne-am atins obiectivul. Românii declară astăzi, față de începutul campaniei, acum un an, că în proporție de 68% separă sticla, în proporție de 54% colectează hârtia și cartonul separat și în proporție de 74% colectează plasticul separat. Asta înseamnă că, față de prima cercetare sociologică, numărul celor care declară că au acest obicei de a colecta separat a crescut cu 6% la plastic, cu 15% la sticlă și cu 10% la hârtie și carton, a transmis Mircea Fechet.

În cadrul conferinței de marți, a fost prezentă și ministrul Educației, Ligia Deca.

Consider că atunci când aceste campanii sunt prezente și în școli, nu doar la televizor, ele pot fi cu atât mai eficiente. Elevii din România pot nu doar să învețe foarte repede ce au de făcut în materia colectării selective, dar sunt convins că, odată ajunși acasă, ei devin niște profesori veritabili pentru părinți, pentru bunici, pentru întreaga familie și din acest motiv îmi doresc să întăresc parteneriatul pe care îl avem cu Ministerul Educației și să găsim formule de a-l și finanța”, a conchis Mircea Fechet.

România este la coada ierarhiei în Uniunea Europeană când vine vorba de reciclare selectivă. Țara noastră are o rată a reciclării de doar 12%. Potrivit legislației comunitare adoptate, acest procent ar trebui să ajungă la 90% până în 2035. În caz contrar, România riscă să fie amendată de Comisia Europeană.

Sursa: Fcebook/ Mircea Fechet/ Ligia Deca

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | România riscă să plătească milioane de euro pentru depozitele de deșeuri neînchise. Fechet: ”Mă tem că va fi o condamnare în toamnă”

Consultări cu „scântei” la Ministerul Mediului cu asociațiile din industria lemnului pe forma noului Cod Silvic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale