Motivul pentru care un cunoscut regizor a fost condamnat la BICIUIRE și la 8 ani de închisoare / Cel mai recent film al său va avea premiera la Cannes

Motivul pentru care un cunoscut regizor a fost condamnat la BICIUIRE și la 8 ani de închisoare / Cel mai recent film al său va avea premiera la Cannes
Regizorul iranian Mohammad Rasoulof / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/05/2024, 10:59

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof a fost condamnat la opt ani de închisoare, la biciuire, la o amendă şi la confiscarea bunurilor.

Informația a fost confirmată de avocatul său, scrie The Guardian.

Cel mai recent film, „The Seed of the Sacred Fig”, urmează să aibă premiera la Festivalul de film de la Cannes

Babak Paknia, un avocat specializat în drepturile omului care îl reprezintă pe Rasoulof, a declarat pe X că sentinţa a fost confirmată la o Curte de apel, iar cazul a fost trimis acum spre executare.

El a continuat spunând că principalele motive invocate pentru pedeapsă au fost declaraţiile publice ale lui Rasoulof, precum şi implicarea sa continuă în realizarea de filme şi documentare pe care instanţa le-a descris ca fiind „exemple de complicitate cu intenţia de a comite o infracţiune împotriva securităţii ţării”, relatează News.ro.

Rasoulof, în vârstă de 52 de ani, este unul dintre cei mai importanţi regizori iranieni, al cărui cel mai recent film, „The Seed of the Sacred Fig”, urmează să aibă premiera la Festivalul de film de la Cannes săptămâna viitoare. De când a fost anunţată includerea sa în competiţie luna trecută, regizorul şi festivalul au fost supuşi unor presiuni considerabile din partea autorităţilor iraniene pentru a retrage filmul din competiţie.

Producătorii filmului au raportat hărţuiri din partea poliţiei de stat, Paknia a relatat anterior pe X, iar actorii au fost chemaţi la interogatoriu şi li s-a interzis să părăsească ţara.

Sentinţa de miercuri este cea mai aspră pronunţată până acum împotriva regizorului

Paknia a confirmat ultimele evoluţii într-un e-mail: „El este acuzat că a realizat filmul fără a obţine o licenţă de la autorităţile aferente, alături de acuzaţiile că actriţele nu aplicau hijab-ul corespunzător şi au fost filmate fără hijab. Toţi membrii cheie ai filmului au interdicţie de a părăsi ţara şi au fost anchetaţi de forţele de securitate ale Ministerului de Informaţii”.

Sentinţa de miercuri este cea mai aspră pronunţată până acum împotriva regizorului. În 2010, el a fost condamnat la şase ani de închisoare, redusă ulterior la un an, după ce a fost acuzat că a filmat fără permisul corespunzător. În 2017, i s-a interzis efectiv să părăsească ţara, după ce paşaportul i-a fost confiscat la întoarcerea în Iran.

Doi ani mai târziu, tribunalul revoluţionar islamic l-a condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare şi la o interdicţie de doi ani de a părăsi ţara şi de a participa la orice activitate socială sau politică. Acest lucru a fost provocat de filmul său din 2017, „A Man of Integrity”, o dramă despre corupţia endemică din Iran, care a câştigat premiul secundar Un Certain Regard la Cannes.

Ultima încarcerare a lui Panahi s-a încheiat în februarie 2023, după ce a intrat în greva foamei

În 2020, a fost condamnat la încă un an de închisoare şi la o interdicţie de doi ani de a face filme pentru „propagandă împotriva sistemului”, ceea ce înseamnă că nu a putut participa la Festivalul de film de la Berlin din februarie 2020, unde filmul său „There Is No Evil” – o dramă despre pedeapsa cu moartea în Iran – a câştigat premiul cel mare, Ursul de Aur.

O altă încarcerare a urmat în iulie 2022, după ce Rasoulof a postat un apel prin care îndemna forţele de securitate iraniene să nu mai folosească arme în timpul protestelor provocate de prăbuşirea unei clădiri în oraşul Abadan din sud-vestul ţării. El a fost eliberat în luna februarie a anului următor din motive de sănătate, dar i s-a interzis să participe la Festivalul de film de la Cannes, unde urma să fie membru al juriului Un Certain Regard.

Filmele lui Rasoulof se află alături de cele ale conaţionalilor Abbas Kiarostami, Asghar Farhadi şi Jafar Panahi în ceea ce priveşte aprecierea critică în care sunt ţinute în afara Iranului. Dintre aceştia, Panahi a fost anterior cel mai constant persecutat de statul iranian, fiind subiectul a numeroase încarcerări şi arestări la domiciliu.

Ultima încarcerare a lui Panahi, în iulie 2022, s-a încheiat în februarie 2023, după ce a intrat în greva foamei. La scurt timp după aceea, el a părăsit Iranul pentru prima dată în 14 ani.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Românii sunt obligați să declare. Au termen doar 30 de zile. Statul a impus amenzi
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Asta este o chestie a unui om care gândește atât de pervers". Tavi Colen, motivul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Mai bine de trei veacuri de când „Lorenzo de Medici” al României îi îndruma pe...
×