Reuniune a Consiliului de Afaceri Externe UE la Luxemburg. Miniștrii vor discuta despre Ucraina

Reuniune a Consiliului de Afaceri Externe UE la Luxemburg. Miniștrii vor discuta despre Ucraina
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 11/04/2022, 10:16

Consiliul de Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene se reuneşte luni la Luxemburg, urmând să discute răspunsul Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia și revizuirea Global Gateway, potrivit consilium.europa.eu. Întâlnirea este prima la nivel înat după reuniunea Consiliului European, din 24-25 martie 2022, la care a participat şi preşedintele SUA Joe Biden.

Cel mai recent pachet de sancțiuni impus de UE a fost anunțat pe 8 aprilie și este dedicat altor 217 cetățeni ruși și 18 instituții rusești. Printre oligarhii inlcuși în ultimul pachet de snaciuni se numără Moshe Kantor, Boris Rotenberg și Oleg Deripaska și fiicele lui Vladimir Putin: Maria Vladimirovna Vorontsova și Ekaterina Vladimirovna Tikhonova.

Cele 18 entități sancționate includ patru mari bănci rusești (Bank Otkritie, Novikombank, Sovcombank și VTB), o companie activă în sectorul transporturilor și deținută de Federația Rusă și companii din industria de apărare militară a căror tehnologie sau produse au jucat un rol important în invazia Ucrainei.

Miniştrii de externe ai statelor UE vor revizui Global Gateway, o nouă strategie europeană menită să stimuleze legăturile inteligente, curate şi sigure în sectoarele digital, energetic şi al transporturilor şi să consolideze sistemele de sănătate, educaţie şi cercetare din întreaga lume. Astfel, în perioada 2021-2027, UE va mobiliza investiţii de până la 300 de miliarde de euro în sectoare precum digital, climă şi energie, transporturi, sănătate educaţie şi cercetare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase