Revine taxa auto. Tanczos Barna a explicat cum va fi implementată: „Nu vrem să mai ajungem în situația de a avea o taxă ilegală”

Revine taxa auto. Tanczos Barna a explicat cum va fi implementată: „Nu vrem să mai ajungem în situația de a avea o taxă ilegală”
Ministrul Mediului, despre gunoaiele depozitate ilegal: Trebuie să mărim amenzile, să ajungem la dosare penale / Sursa: Facebook - Barna Tanczos
Publicat: 12/01/2021, 07:31

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că în România va fi introdusă o nouă taxă auto, menită să scadă nivelul de poluare. Nu se știe însă când anume va fi implementată.

Ministrul Mediului a declarat la Antena 3 că în România nu mai există nicio taxă de poluare pentru emisiile de dioxid de carbon.

Taxele auto, de poluare, implementate în anii trecuți, au eșuat din cauza neregulilor legale, a precizat ministrul. Astfel, se caută soluția optimă pentru a introduce din nou o asemenea taxă.

Taxa auto, pe masa CE și UE

„Dacă va exista o nouă taxă, va fi implementată în felul următor. Va fi discutată cu Comisia Europeană şi vom strânge toate know-how-urile (informaţiile) şi toate exemplele pozitive din Uniunea Europeană, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de a avea o taxă ilegală. În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să taxeze poluarea”, a declarat Tanczos Barna (UDMR).

Când va fi implementată noua taxă auto

Ministrul Mediului a spus că va face o consultare publică, va analiza variantele UE și va decide alături de societatea civilă, Guvern și ministerul Mediului CÂND anume va implementa taxa auto.

„Dacă astăzi eu v-aş spune că introduc o anumită taxă, aş face greşeala pe care au făcut-o ceilalţi minştri, care au introdus o taxă, s-a pierdut la Curtea Europeană de Justiţie şi s-au dat banii înapoi. Dacă va exista o taxă pe mediu, naţională sau locală, trebuie să fie sigură din punct de vedere juridic şi să aibă efecte suficiente.

Vom demara discuţii inclusiv cu producătorii auto, inclusiv cu comercianţii auto, pentru că nu putem să bulversăm piaţa, dar România trebuie să decida, DA sau NU”, a spus ministrul Mediului.

Cum ar putea arăta NOUA TAXĂ AUTO?

„Variantele posibile sunt: impozit local diferenţiat, rovignietă, emisiile stabilite de producătorul auto în funcţie de motor. Măsura trebuie să ducă la reducerea poluării. Obiectivul este scăparea de infrigement şi reducerea poluării în marile oraşe. În acest an vom avea consultare publică, discuţii cu Comisia Europeană pentru legislaţie şi prezentarea unor variante Guvernului”, a precizat ministrul Mediului la Antena 3.

Taxa auto revine din 2021. Anunț important pentru toți șoferii din România

În decembrie 2020, GÂNDUL.RO a anunțat că taxa auto ar putea reveni în România, din 2021, pentru vehiculele poluante. Aceasta figurează deja în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase