O nouă taxă pentru români! Ministrul Mediului a făcut anunțul: „Vine în câteva săptămâni!”

O nouă taxă pentru români! Ministrul Mediului a făcut anunțul: „Vine în câteva săptămâni!”
O nouă taxă pentru români! Ministrul Mediului a făcut anunțul: „Vine în câteva săptămâni!”
Publicat: 12/01/2021, 07:08

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni seara, că proiectul Hotărârii de Guvern care va introduce o taxă pe ambalaje va fi elaborat în câteva săptămâni. Scopul declarat este creșterea gradului de reciclare a ambalajelor.

Consumatorul final va plăti 50 de BANI pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la 3 litri, excepție făcând ambalajele lactatelor.

„Am văzut o voință de implicare”

„Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică. Luni (11 ianuarie, n.r.) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri.

Mâine, marţi, o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi la sate (…)

În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea concepută Hotărârea de Guvern. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a declarat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3.

„Până în 2022 vor fi implementate aceste automate”

Ministrul a precizat că garanția plătită va fi recuperată de către clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă și aluminiu în automatele speciale.

„A trecut de consultarea publică (proiectul). În momentul de faţă încorporăm observaţiile în textul Hotărârii. Proiectul va fi lansat până în primăvară, astfel încât să se facă până în 2022 investiţiile în aceste automate, în logistica pe baza căreia se colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat”, a detaliat el.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase