Rezoluția privind prețurile la energie, adoptată de Parlamentul European. Se cer măsuri imediate pentru ca oamenii să nu trebuiască să aleagă între mâncare și încălzire. Gospodăriile în pragul sărăciei trebuie protejate

Rezoluția privind prețurile la energie, adoptată de Parlamentul European. Se cer măsuri imediate pentru ca oamenii să nu trebuiască să aleagă între mâncare și încălzire. Gospodăriile în pragul sărăciei trebuie protejate
Publicat: 05/10/2022, 15:50

Parlamentul European a adoptat marți Rezoluția referitoare la răspunsul Uniunii Europene la creșterea prețurilor la energie. Europarlamentarul Corina Crețu a detaliat, într-un mesaj postat pe Facebook, informații cu privire la conținutul acestei Rezoluții extrem de importantă pentru oameni în perspectiva iernii care urmează și despre care analiștii economici susțin că va fi cea mai costisitoare din ultimii 60 de ani.

Dimensiunea socială, protecția consumatorului, transparența prețurilor de achiziție și consolidarea capacității fiscale se numără printre pilonii acestei Rezoluții, în contextul războiului din Ucraina, situație care a și determinat Comisia Europeană, dar și statele membre să ia în considerare noi opțiuni, cum ar fi plafonarea prețurilor sau prețuri separate la gaze și energie electrică.

În ultimele luni, Parlamentul European și Consiliul au adoptat un plan de urgență pentru alimentarea rezervelor de gaze. De asemenea, Comisia Europeană a lansat planul RepowerEU, precum și măsuri la nivelul UE de reducere a consumului de gaze.

Dimensiunea socială: Parlamentul European este preocupat că actuala criză va exacerba și mai mult situația copiilor care trăiesc în sărăcie

Parlamentul European solicită luarea de măsuri imediate pentru a apăra dreptul fundamental de a avea încălzire și energie electrică mai curată și la prețuri accesibile, pentru ca oamenii să nu trebuiască să aleagă între mâncare si încălzire.

PE consideră că gospodăriile și consumatorii vulnerabili nu ar trebui în niciun caz să fie privați de aprovizionarea cu gaze pe care o utilizează pentru încălzire și subliniază că nimeni nu ar trebui să poată profita în mod nejustificat și excesiv de pe urma unei situații de urgență în detrimentul oamenilor obișnuiți, punând totodată în pericol securitatea energetică, arată Corina Crețu.

Mai mult, Parlamentul European avertizează asupra faptului că gospodăriile vulnerabile care se află în pericol de sărăcie sau sub pragul sărăciei trebuie să fie protejate de sărăcia energetică. În acest sens, PE invită Comisia Europeană să prezinte o directivă privind sistemele de venit minim cu scopul de a proteja dreptul la o viață decentă și de a eradica sărăcia.

Europarlamentarii subliniază că fiecare persoană din UE ar trebui să fie acoperită de un sistem de venituri minime și că pensiile ar trebui să asigure un venit superior pragului de sărăcie.

Parlamentul European este preocupat că actuala criză va exacerba și mai mult situația copiilor care trăiesc în sărăcie sau sunt expuși riscului de sărăcie și invită Comisia și statele membre să accelereze punerea în aplicare a Garanției europene pentru copii, astfel încât fiecare copil din UE să aibă acces deplin la servicii medicale, educație și servicii de îngrijire gratuite și de calitate, să trăiască într-o locuință decentă și să aibă o alimentație adecvată.

Prin urmare, Parlamentul își reiterează apelul pentru o majorare urgentă a finanțării Garanției europene pentru copii, inclusiv o linie de finanțare specifică de cel puțin 20 de miliarde de euro, pentru a se asigura, printre altele, că niciun copil nu se confruntă cu sărăcia energetică în UE.

Protecția consumatorului

În Rezoluția adoptată, Parlamentul European reamintește necesitatea de a consolida drepturile consumatorilor în sectorul gazelor prin reformarea Directivei privind piețele gazelor și hidrogenului și de a proteja consumatorii deosebit de vulnerabili și afectați de sărăcia energetică.

Transparența prețurilor de achiziție 

Parlamentul European solicită dezvăluirea completă și transparența prețurilor de achiziție obținute de operatori de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.

În opinia PE, comportamentul speculativ poate fi latent de-a lungul fiecărei etape a lanțului valoric, de la producători la distribuitori.

În acest sens, PE invită Comisia Europeană, în special Direcția Generală Concurență, și ESMA – Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare și Piețe să monitorizeze îndeaproape piața europeană a gazelor în ceea ce privește posibilele cazuri de poziție dominantă pe piață, problemele legate de lipsa de transparență și cazurile în care nu pot fi garantate norme de piață echitabile, precum și utilizarea instrumentelor existente în temeiul dreptului concurenței pentru a remedia aceste deficiențe;

Plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică

Propunerea de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică a fost formulată întrucât Comisia Europeană a propus recent un regulament al Consiliului privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie.

Propunerea include un plafon temporar al veniturilor pentru producătorii de energie electrică „inframarginală”, care le-ar putea permite statelor membre să colecteze până la 117 miliarde de euro anual.

Contribuția de solidaritate pentru sectorul combustibililor fosili

În Rezoluția PE se arată a fost propusă de către Comisia Europeană o contribuție de solidaritate pentru întreprinderile care utilizează combustibili fosili, pe care statele membre ar trebui să o utilizeze pentru a sprijini gospodăriile și întreprinderile vulnerabile, dar și pentru a investi în energie din surse regenerabile curată și produsă intern.

Potrivit Comisiei, această contribuție de solidaritate ar putea strânge până la 25 de miliarde de euro.

Îmbunătățirea conexiunilor de gaz și electricitate

Parlamentul European subliniază că îmbunătățirea conexiunilor de gaz și electricitate este importantă pentru reducerea costurilor energiei în UE, pentru asigurarea securității energetice și pentru integrarea energiei din surse regenerabile.

În acest sens, se solicită construirea rapidă a conductei Midcat între Spania și Franța, care va consolida autonomia energetică a UE prin promovarea diversificării aprovizionării cu gaze.

Consolidarea capacității fiscale

Rezoluția PE subliniază necesitatea de a consolida capacitatea fiscală a UE pentru a răspunde evoluției situației economice și sociale.

Documentul subliniază că statele membre au nevoie de o marjă de manevră bugetară adecvată pentru a sprijini întreprinderile și gospodăriile și pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile.

Mai mult, PE subliniază că extinderea instrumentului NextGenerationEU sau transformarea acestuia într-un mecanism permanent trebuie să rămână o opțiune de politică.

Von der Leyen: „Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gaze naturale, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, precum și să folosească un sistem comun de achiziţie a energiei.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Sursa foto: Profimedia

Ursula von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor europeni, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la reţetă de...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Cel mai tânăr ostatic al Hamas, în vârstă de doar 10 luni, ar fi trebuit...
Anunț important pentru elevi! Banii de pe tichetele educaționale intră în luna decembrie. Data la...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Cercetătorii au descoperit CÂRTIȚA AURIE! Cât de RAR este ANIMALUL?
UNGURII ZRUNCINĂ Europa din temelii. Decizia luată chiar acum la Budapesta
Vremea se răcește brusc. Vine urgia peste România
Băiatul-profet, care ar fi prezis pandemia de Covid-19, are vești sumbre în legătură cu 2024....
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...