Rezultate Bacalaureat 2023 | Cum poți afla ce NOTĂ ai luat, înaintea tuturor

Rezultate Bacalaureat 2023 | Cum poți afla ce NOTĂ ai luat, înaintea tuturor
Publicat: 03/07/2023, 11:00
Actualizat: 03/07/2023, 11:12

A început numărătoarea inversă pentru elevii de liceu care așteaptă cu emoție afișarea rezultatelor examenului de Bacalaureat din acest an, care vor fi publicate de Ministerul Educației astăzi, până la ora 12.00, pe site-ul oficial.

De asemenea, notele vor fi afișate și la avizierele centrelor de examen în același interval de timp. GÂNDUL prezintă, pas cu pas, modul în care puteți fi printre primii care află rezultatele la Bac. 

UPDATE ora 11.00: Rezultatele la Bacalaureat 2023 au fost publicate! Rezultatele la Bacalaureat 2023le puteți găsi AICI.

Au promovat 91.246 de candidați (87.226 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.020 din promoțiile anterioare) din totalul celor 125.352 de candidați prezenți, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 72,8% (73,3% – 2022 și 67,8% – 2021).56 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10.

UPDATE 10.30: Emoțiile devin din ce în ce mai mari pentru elevii care au dat examenul de bacalaureat. Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

  • au susţinut probele de evaluare a competenţelor;
  • au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.

UPDATE ora 9.30: Numai două ore îi mai despart pe absolvenții claselor terminale care au susținut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2023 de rezultatul muncii lor asidue. Imediat ce rezultatele la Bacalaureat se for afișa, acestea vor fi disponibile și pe Gândul.ro.

UPDATE ora 8.30: Rezultatele la Bacalaureat 2023 vor fi publicate în data de 3 iulie, pe bacalaureat.edu.ro, dar și la avizierele centrelor de examen. De asemenea, imediat ce rezultatele la Bacalaureat se for afișa, acestea vor fi disponibile și pe Gândul.ro.

A fost un week-end cu „suspans” pentru absolvenții de liceu care urmează să afle, astăzi, rezultatele la examenul de Bacalaureat 2023, în condițiile în care ponderea notei la Bac este extrem de importantă pentru admiterea la mai multe facultăți.

Spre exemplu, la facultățile Administraţie şi Afaceri, Fizică, Jurnalism, Limbi și Literaturi Străine, Matematică și Informatică, Psihologie și Științele Educației,  Științe Politice și Teologie din cadrul Universității București (UBB), examenul de admitere în 2023 constă într-o formulă mixtă, iar notele la Bacalaureat au diferite ponderi în medie. De asemenea, concursul de admitere se va face pe baza mediei de la Bacalaureat și a unui eseu motivaţional la facultățile Filosofie, Sociologie, Geografie și Istorie din cadrul UBB.

Când sunt publicate rezultatele la bacalaureat 2023

Astfel, miza notelor la Bacalaureat 2023 este una foarte importantă pentru liceenii care vor să își continue educația cu studii superioare.

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat – care pot fi modificate în funcție de rezultatul contestațiilor – sunt afișate luni, 3 iulie, până la ora 12:00. Notele pot fi accesate  pe site-ul oficial al Ministerului Educației rezultate.edu.ro, dar vor fi disponibile și la avizierele centrelor de examen.

Mai exact, elevii care au participat la prima sesiune de Bac din acest an vor afla în cursul dimineții zilei de luni, 3 iulie, cum s-au descurcat la probele scrise pe care le-au susținut la limba și literatura română, matematică sau istorie și la proba la alegere în funcție de profilul urmat, dar și la limba maternă (în cazul elevilor care au studiat într-una din limbile minorităților naționale).

În funcție de notele obținute, elevii vor primi calificativul “admis” sau “respins”. Pentru a fi admiși, candidații trebuie să obțină media tuturor probelor minim 6, iar la celelalte probe minim 5.

Rezultate Bacalaureat 2023. Cum afli nota la BAC în funcție de codul personal

Ca și anul trecut, rezultatele la Bacalaureat vor fi afișate anonimizat. Mai exact, Ministerul Educației nu va mai afișa numele și prenumele candidaților, ci doar coduri de identificare pentru a protejata identitatea elevilor de liceu care au susținut examenul de Bac.

Fiecare elev a primit câte un cod de identificare la prima probă scrisă și acesta va putea fi folosit pentru verificarea rezultatelor la Bac 2023.

Rezultate Bacalaureat 2023. Pentru a afla notele obținute la examenul de Bacalaureat, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ — centre de examen – tipăresc lista rezultatelor examenului care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunea „absent”/„eliminat din examen”, după caz.

Rezultate Bacalaureat 2023. Procedura aflării notelor la BAC 2023

Pasul 1: Accesați platforma online dedicată

Primul pas în aflarea rezultatelor Bacalaureatului online din 2023 este accesarea platformei online dedicate pe edu.ro. Ministerul Educației din România a dezvoltat o platformă specială pentru acest scop, care poate fi accesată AICI.

Pasul 2: Folosirea codului personal

După ce accesați platforma online dedicată, veți observa o pagină pe care va exista un câmp dedicat în care trebuie să introduceți codul primit la prima probă de examen. Este important să vă asigurați că introduceți corect acest cod pentru a evita eventualele erori în procesul de autentificare.

Pasul 3: Aflarea rezultatelor

După ce v-ați autentificat în contul personal, veți fi redirecționat către pagina cu rezultatele Bacalaureatului din 2023. Aici, veți putea vizualiza nota pe care ați obținut-o la fiecare disciplină la care ați fost evaluați.

Rezultatele de la Bacalaureat vor fi afișate în formatul: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „reușit” / „respins” / „neprezentat” / „eliminat din examen”, după caz.

Pasul 4: Contestarea rezultatelor (opțional)

Elevii de liceu care consideră că rezultatele obținute la Bacalaureatul din 2023 nu reflectă corect modul în care au rezolvat subiectele, au opțiunea de a contesta aceste rezultate. Pentru a face acest lucru, va trebui să completeze un formular în care să specifice proba sau probele la care solicită recorectarea lucrării. Cererea de contestație poate fi depusă online sau fizic la școala unde ați susținut examenul.

Cum se face rezolvarea contestațiilor la BAC 2023

După centralizarea solicitărilor de contestație, lucrările sunt recorectate. După încheierea procesului de evaluare a lucrărilor, notele obținute în urma reevaluării sunt comparate cu cele inițiale. În cazul în care se constată o diferență mai mare de un punct, se convoacă o nouă comisie de evaluare, iar nota acordată de această a doua comisie devine nota finală. Elevii de liceu care depun contestații trebuie să completeze și să semneze o declarație prin care confirmă că sunt conștienți că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate să modifice nota inițială, fie prin creștere, fie prin scădere.

Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor devine nota definitivă, indiferent de diferența de punctaj față de nota inițială acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota finală obținută de candidat la respectiva probă.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi publicate în data de 7 iulie.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea iunie – iulie

– 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;

– 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;

– 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;

– 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;

– 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;

– 4-6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;

– 7 iulie 2023: Rezultate Bacalaureat 2023 – Afișarea rezultatelor finale

Citește și:

BACALAUREAT 2023 | Cum se rezolvă subiectele de la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie și sociologie

VIDEO | Bacalaureat 2023. Subiectele la matematică și istorie au fost pe placul candidaților, care se gândesc deja la facultate. ”Neașteptat de ușor”

VIDEO | Bacalaureatul s-a terminat, absolvenții se gândesc la o vară de petreceri. ”Ne relaxăm după coșmar. Vacanță în Grecia, Atena, geografie adică”

Bacalaureat 2023 | Subiecte la alegere – profilul REAL. Ce a picat la informatică, fizică, biologie și chimie

BACALAUREAT 2023 | Cum se rezolvă subiectele de la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie și sociologie

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Răsturnare de situaţie în cazul fetiţei de 4 ani care a murit. Medicii chemaţi să...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Cât costă o porție de cârnați la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Care sunt...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Un fost premier, semnal de alarmă. Tehnologia devine tot mai periculoloasă
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...