Românca din Spania acuzată că și-ar fi ucis iubitul, un temut mafiot italian, membru al clanului Ndrangheta, a fost achitată

Românca din Spania acuzată că și-ar fi ucis iubitul, un temut mafiot italian, membru al clanului Ndrangheta, a fost achitată
Sursa: stiridiaspora.ro
Publicat: 21/05/2022, 20:27

Un tribunal cu juri din Spania a decis să o achite pe românca Cristina Elena Toma de acuzația că și-ar fi asasinat soțul, italianul Giuseppe Nirta, un temut mafiot italian, membrul al clanului Ndrangheta. Sentința nu este una definitivă, relatează presa spaniolă.

Verdictul de nevinovăție și implicit achitarea româncei sunt cu atât mai spectaculoase, cu cât procurorii, dar și familia victimei ceruseră instanței să o condamne pe Cristina Elena Toma la 26 de ani de închisoare. Acum și-a recăpătat pe deplin libertatea și a scăpat de o serie de obligații și restricții. Asta chiar dacă sentința poate fi atacată cu recurs, relatează ziarul spaniol  laverdad.ro.

Nirta era un cunoscut traficant de droguri și unul din capii mafiei calabreze `Ndrangheta. El a fost ucis în vara anului 2017, în zona El Charcón, din Águilas, regiunea spaniolă Murcia.

În timpul anchetei, procurorii au descoperit indicii care ar fi incriminat-o chiar pe soția mafiotului, Cristina Toma și au trimis-o în judecată cerând instanței o pedeapsă de 21 de ani de închisoare.

Însă jurații au decis să o declare nevinovată, apreciind probele ca fiind insuficiente, mai ales că arma cu care a fost comisă crima nu a fost găsită.

„Sunt eu săracă, dar nu sunt o criminală”, a spus Cristina Elena Toma în fața instanței, care a eliberat-o.

„Juriul popular a achitat acuzata în această după-amiază. A fost un verdict care s-a citit la ora șase după-amiază. Aprobat în unanimitate în favoarea ei pentru lipsă de probe și că arma nu a fost găsită. Cu privire la acuzația de omor împotriva lui Giuseppe Nirta, fapt unanim dovedit, este achitată pentru infracțiunea de asasinat, pentru care a fost acuzată, dar și pentru acuzația de port de armă.”, a declarat Alejo J. Lucas.

A venit momentul în care Cristina Elena Toma a încheiat cel mai cumplit capitol de viața ei. Orginară din Hunedoara, românca devenise principalul suspect al unui asasinat care a îngrozit Spania. Pe 9 iunie 2017, în timp ce se întorceau acasă, în Aguilas, Murcia, partenerul ei de viață Giuseppe Nirta, un temut membru al clanului mafiot Ndrangheta din Calabria, a fost împușcat mortal lângă mașina. Sub ochii îngroziți ai româncei care a devenit suspectă pentru că pe hainele ei criminaliștii spanioli ar fi găsit urme de praf de pușcă. Și asta o poziționa mult mai aproape de victimă decât susținuse ea la interogatorii.

„Mă dau jos din mașină și nu îmi amintesc dacă chiar am ajuns să închid ușa de la mașină. Și acolo l-am văzut, era mascatul. Când l-am întrebat ce vrea, am văzut că are pistolul. Și în acel moment, mi-am lăsat capul în jos. M-am speriat. L-am auzit pe acolo când zicea ceva scurt. Dar nu l-am înțeles. Am luat-o la fugă și mascatul a început să tragă cu pistolul. Acolo era!”, spune Cristina Elena Toma.

Despre asasinatul de la Murcia, presa spaniolă și cea italiană au relatat pe larg. Iar procesul a fost urmărit cu atenție în cele două țări. Mai ales că românca a fost arestată preventiv o bună perioada de timp.

De exemplu, site-ul Caranrias7 nota imediat după verdict că „Juriul o achită pe acuzată de uciderea iubitului ei și că Instanța consideră că nu există „dovezi suficiente” că și-a împușcat iubitul”. De altfel, arma crimei nu a fost descoperită niciodată.