„România este și a fost atacată constant pe zona de spionaj cibernetic de Rusia”. General SRI, despre o alertă la nivel ridicat

„România este și a fost atacată constant pe zona de spionaj cibernetic de Rusia”. General SRI, despre o alertă la nivel ridicat
Sursa foto: YouTube | Serviciul Român de Informaţii
Publicat: 03/04/2022, 08:02

Generalul SRI Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din SRI, a precizat, sâmbătă, la Antena 3, că România este atacată cibernetic de Rusia.

Companii strategice și ministere de la noi sunt ținte ale războiului hibrid care are loc nu doar pe teritoriul Ucrainei, ci și în țările membre NATO, iar România nu este ferită.

„Au încercat să atace companii strategice”

Am crescut nivelul de alertă și de monitorizare.În perioada aceasta, și în România au mai apărut sau am reușit să dovedim clar din punct de vedere tehnic că actorii din zona estică, din Rusia, încearcă să penetreze instituții stragetice din Guvernul României, iar altele au încercat să atace companii strategice din zona utilităților”, a declarat general SRI Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din SRI, sâmbătă, la Antena 3.

 Serviciul Român de Informații a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și pe baza datelor primite de la parteneri, dar sigur n-a știut ora și minutul”, a continuat general SRI Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din SRI.

Consecințele unui atac cibernetic

Întrebat la ce nivel este alerta în prezent la noi în țară, generalul a subliniat că, în acest moment, din punct de vedere cibernetic, alerta este la un nivel ridicat.

„Sunt trei tipuri de actori care au vizat și vizează România: atacuri complexe care vizează spionajul cibernetic, atacurile motivate financiar și atacurile motivate ideologic”, a explicat generalul SRI.

Întrebat ce consecințe poate avea un astfel de atac asupra României, el a luat ca exemplu oprirea curentului electric, după ce a demontat fake-news-urile referitoare la uleiul din magazine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase