România pregătește achiziționarea de AVIOANE F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Tîlvăr: „Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră”

România pregătește achiziționarea de AVIOANE F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Tîlvăr: „Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră”
Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 17/08/2023, 08:31
Actualizat: 17/08/2023, 10:29

România este pe punctul de a semna un contract de 6,5 miliarde de dolari pentru modernizarea forțelor sale aeriene cu avioane F-35 fabricate în SUA, cea mai mare tranzacție de acest fel încheiată până în prezent de țara noastră, pe măsură ce războiul  dintre Rusia și Ucraina s-a apropiat extrem de mult de granița NATO.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că guvernul așteaptă aprobarea parlamentară pentru achiziția a 32 de avioane de luptă produse de Lockheed Martin Corp. împreună cu echipamente logistice, instruire și muniție. Flota ar trebui să fie operațională din 2030, a spus el.

„Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră în aceste ultime săptămâni”, a declarat Tîlvăr într-un răspuns transmis prin e-mail către Bloomberg, citând noi atacuri rusești asupra porturilor de pe fluviul Dunărea din apropierea graniței de est a României. „Nu ignorăm în niciun caz aceste riscuri”.

Membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din 2004, România și-a consolidat capacitățile de apărare aeriană cu un sistem de rachete multiple cu lansare înaltă, HIMARS, care ar trebui să devină complet operațional anul viitor – precum și cu trei sisteme aeriene fără pilot Bayraktar, care urmează să fie livrate în 2024, a spus Tîlvăr.

România așteaptă, de asemenea, livrarea a 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia până în 2025. Patru baterii de rachete Patriot pentru apărarea aeriană au fost livrate, în timp ce un contract pentru alte trei este posibil să fie semnat până la sfârșitul anului 2023, a declarat ministrul.

România, țara membră NATO care împarte cea mai lungă graniță cu Ucraina, a majorat treptat cheltuielile pentru apărare începând din 2014 și s-a angajat să aloce aproximativ 2,5% din produsul său intern brut pentru apărare în următorii ani.

„Deși România, ca membru NATO, beneficiază de garanțiile de securitate ale Alianței și aceasta oferă cea mai bună garanție de securitate posibilă, este un scenariu care este luat în considerare de militarii noștri”, a declarat Tilvar pentru Bloomberg.

„Pot spune cu încredere că suntem pregătiți pentru orice situație de contingență.”

Senatul SUA adoptă Strategia de Securitate la Marea Neagră

Senatul american a adoptat, joi, Strategia de Securitate la Marea Neagă, un proiect bipartizan, introdus pe 12 iulie. Proiectul de lege solicită administrației de la Washington o politică mai solidă a SUA față de regiunea Mării Negre.

Conform proiectului adoptat de Senatul american, este în interesul Statelor Unite să sprijine eforturile de prevenire a extinderii conflictelor armate în continuare Europa prin recunoașterea regiunii Mării Negre ca o arenă a agresiune rusă.

Statele de la Marea Neagră „sunt critice în contracararea agresiunii din partea Guvernului Rusiei Federația și contribuția la securitatea colectivă a NATO, se arată în proiectul Black Sea Security Act 2023

Prin lege, SUA condamnă „încercările repetate, ilegale, neprovocate și violente al Federației Ruse pentru a-și extinde teritoriul și controlul acces la Marea Mediterană prin Marea Neagră”, pe care le consideră o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite și NATO.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji