România pregătește achiziționarea de AVIOANE F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Tîlvăr: „Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră”

România pregătește achiziționarea de AVIOANE F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Tîlvăr: „Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră”
Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 17/08/2023, 08:31
Actualizat: 17/08/2023, 10:29

România este pe punctul de a semna un contract de 6,5 miliarde de dolari pentru modernizarea forțelor sale aeriene cu avioane F-35 fabricate în SUA, cea mai mare tranzacție de acest fel încheiată până în prezent de țara noastră, pe măsură ce războiul  dintre Rusia și Ucraina s-a apropiat extrem de mult de granița NATO.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că guvernul așteaptă aprobarea parlamentară pentru achiziția a 32 de avioane de luptă produse de Lockheed Martin Corp. împreună cu echipamente logistice, instruire și muniție. Flota ar trebui să fie operațională din 2030, a spus el.

„Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră în aceste ultime săptămâni”, a declarat Tîlvăr într-un răspuns transmis prin e-mail către Bloomberg, citând noi atacuri rusești asupra porturilor de pe fluviul Dunărea din apropierea graniței de est a României. „Nu ignorăm în niciun caz aceste riscuri”.

Membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din 2004, România și-a consolidat capacitățile de apărare aeriană cu un sistem de rachete multiple cu lansare înaltă, HIMARS, care ar trebui să devină complet operațional anul viitor – precum și cu trei sisteme aeriene fără pilot Bayraktar, care urmează să fie livrate în 2024, a spus Tîlvăr.

România așteaptă, de asemenea, livrarea a 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia până în 2025. Patru baterii de rachete Patriot pentru apărarea aeriană au fost livrate, în timp ce un contract pentru alte trei este posibil să fie semnat până la sfârșitul anului 2023, a declarat ministrul.

România, țara membră NATO care împarte cea mai lungă graniță cu Ucraina, a majorat treptat cheltuielile pentru apărare începând din 2014 și s-a angajat să aloce aproximativ 2,5% din produsul său intern brut pentru apărare în următorii ani.

„Deși România, ca membru NATO, beneficiază de garanțiile de securitate ale Alianței și aceasta oferă cea mai bună garanție de securitate posibilă, este un scenariu care este luat în considerare de militarii noștri”, a declarat Tilvar pentru Bloomberg.

„Pot spune cu încredere că suntem pregătiți pentru orice situație de contingență.”

Senatul SUA adoptă Strategia de Securitate la Marea Neagră

Senatul american a adoptat, joi, Strategia de Securitate la Marea Neagă, un proiect bipartizan, introdus pe 12 iulie. Proiectul de lege solicită administrației de la Washington o politică mai solidă a SUA față de regiunea Mării Negre.

Conform proiectului adoptat de Senatul american, este în interesul Statelor Unite să sprijine eforturile de prevenire a extinderii conflictelor armate în continuare Europa prin recunoașterea regiunii Mării Negre ca o arenă a agresiune rusă.

Statele de la Marea Neagră „sunt critice în contracararea agresiunii din partea Guvernului Rusiei Federația și contribuția la securitatea colectivă a NATO, se arată în proiectul Black Sea Security Act 2023

Prin lege, SUA condamnă „încercările repetate, ilegale, neprovocate și violente al Federației Ruse pentru a-și extinde teritoriul și controlul acces la Marea Mediterană prin Marea Neagră”, pe care le consideră o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite și NATO.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă...
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Daniel Baciu spune ce se va întâmpla cu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Ciolacu şi Orban au pus la cale un tren de mare viteză care să lege...
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din...
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Un bărbat cu tumoare orbitală din Iași a fost supus unei intervenții complexe pentru redarea...