România se apropie de vârful Valului 4. Biostatistician: „De săptămâna viitoare vom vedea valori descendente”

România se apropie de vârful Valului 4. Biostatistician: „De săptămâna viitoare vom vedea valori descendente”
Foto ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 12/10/2021, 08:47

Biostatisticianul Octavian Jurma e de părere că săptămâna trecută ar putea fi ultima în care s-a manifestat o creștere accelerată a numărul de noi infectări și că „vârful” Valului 4 va fi atins la jumătatea lunii octombrie. Dr. Octavian Jurma se așteaptă ca numărul de cazuri noi să scadă începând de săptămâna aceasta, dar avertizează că situația de la ATI va rămâne una dificilă în următoarele 14 zile.

„Săptămâna trecută am avut pentru prima dată o scădere a ratei de creștere săptămânale, sub 50%, iar debutul de luni este sub prognoză. Chiar dacă și în această săptămâna numărul de cazuri va continuă să crească și de mâine vom vedea valori de peste 16.000 cu un vârf săptămânal în jurul a 17.000 de cazuri, ne apropiem de vârful sau platoul valului 4-Delta pe care îl așteptăm la mijlocul lunii octombrie. E posibil că aceasta să fie ultima săptămâna de creștere accelerată și putem speră (cu rezerve) că încă de săptămâna viitoare vom vedea valori descendente în privința numărului de cazuri noi. Dacă e vârf sau platou e o discuție în sine și voi reveni cu o analiză a celor două scenarii posibile”, scrie pe Facebook dr. Octavian Jurma.

Dr. Jurma: „La acest stadiu, carantina este inutilă”

Biostatisticianul arată că în acest moment măsurile de carantină sunt tardive.

„Din păcate, numărul de internări la AȚI și decese va continuă să crească pentru 2 săptămâni după vârful cazurilor noi, dar nu mai putem face nimic să le prevenim, doar să învățăm ceva care să ne ajute în prevenția valului 5. Așa cum se vede, numărul de paturi cu oxigen și numărul de paturi ATI nu poate ține pasul cu rată de infectare, ceea ce se reflectă într-o rată de deces mai mare decât prognoza. La acest stadiu măsurile de carantină locale sau naționale sunt inutile și nu vor face decât să compromită valoarea să preventivă în viitor, când vom avea o conducere mai responsabilă a țării”, mai arată dr. Octavian Jurma.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, luni, 9.148 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.423 erau în Bucureşti. De duminică până  luni, 209 persoane au decedat, 16 dintre acesteafiind vaccinate, iar 14 dintre ele cu comorbidităţi. La ATI sunt internaţi 1.632 de pacienţi cu COVID-19. 456 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 34 dintre ei fiind la ATI. Doar două judeţe mai au coeficientul infectărilor sub 3 la mia de locuitori.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism. citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase