România se înarmează cu temutele rachete anti-tanc JAVELIN. Pentagonul a dat „undă verde” tranzacției de 80 de milioane de dolari

România se înarmează cu temutele rachete anti-tanc JAVELIN. Pentagonul a dat „undă verde” tranzacției de 80 de milioane de dolari
Foto caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 13/12/2023, 09:08
Actualizat: 13/12/2023, 09:27

Pentagonul a dat undă verde pentru o potențială tranzacție prin care România ar achiziționa rachete de tip Javelin în valoare de 80 de milioane de dolari.

Rachetele Javelin sunt acele arme antitanc portabille care  și-au dovedit eficiența incredibilă în cadrul operațiunilor militare ale armatei ucrainene în războiul din Ucraina. Javelin a fost desfășurată pe scară largă în Afganistan și Irak pentru misiuni de luptă. Forțele americane și cele ale coaliției au efectuat cu succes peste 5.000 de angajamente cu sistemul de armament în Afganistan și Irak.

În luna august a anului 2022, Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin intermediul Companiei Naționale Romtehnica, a anunțat intenția de a achiziționa între 115 și 231 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (MANPAD). La momentul respectiv, valoarea totală a acestei achiziții a fost estimată la 3,31 miliarde de lei (677,29 milioane de euro), inclusiv TVA.

Autoritatea contractantă a anticipat prezența a zece ofertanți, iar în situația în care s-ar înregistra mai mult de zece candidaturi admisibile, s-ar selecta primele zece în baza unui clasament determinat de cifrele privind livrările de produse similare în ultimii cinci ani, conform informațiilor obținute de Profit.ro.

Peste 50.000 de rachete Javelin și 12.000 de CLU sunt în prezent în serviciu în cadrul forțelor armate americane și în peste 20 de țări aliate. Se preconizează că Javelin va rămâne operațional în cadrul SUA până în 2050.

Cât de puternică este racheta Javelin?

Javelin este o armă antitanc portabilă dezvoltată de o societate mixtă (JV) a companiilor din domeniul apărării Raytheon și Lockheed Martin, denumită Javelin JV. Este trasă din umăr, dar poate fi lansată și de pe mai multe platforme instalate pe vehicule cu șenile, pe roți sau amfibii.

Raytheon este responsabilă de unitatea de lansare a comenzii Javelin (CLU), de unitatea electronică de ghidare a rachetei, de software-ul sistemului și de gestionarea ingineriei sistemului, în timp ce Lockheed Martin este responsabilă de vizorul rachetei, de inginerie și de asamblarea rachetei propriu-zise.

Javelin a intrat în producție la capacitate maximă în 1994, iar sistemul a fost implementat pentru prima dată în iunie 1996 de către armata americană la Fort Benning, Georgia, SUA.

Sistemul Javelin a intrat în serviciul operațional al armatei americane și al Corpului de pușcași marini, precum și al forțelor speciale australiene în timpul Operațiunii „Iraqi Freedom” din 2003 și este încă desfășurat în prezent în Afganistan. CLU este utilizat, de asemenea, în operațiuni de supraveghere. Modul de utilizare în mod autonom al CLU s-a dovedit a fi eficient în detectarea țintelor și recunoașterea câmpului de luptă atunci când a fost desfășurat în Afganistan și Irak.

Racheta a atins o rază de acțiune mai mare de 4.750 m (metri) în timpul unei demonstrații din februarie 2013.

Specificații tehnice

Sistemul Javelin este format dintr-un CLU reutilizabil și o rachetă modulară închisă într-un ansamblu de tub de lansare de unică folosință. Acesta poate fi utilizat pe timp de zi și de noapte și în toate condițiile meteorologice. Cu o greutate de transport de 6,4 kg, CLU încorporează o unitate pasivă de achiziție a țintei și de control al focului cu vizor de zi integrat și capacități de imagistică termică.

Vizorul utilizează tehnologia de imagistică termică de a doua generație a DRS Technologies, bazată pe ansamblul Dewar avansat standard. De asemenea, compania furnizează pentru vizor răcitoare cu piston dublu opus, mai silențioase.

Comenzile artileristului pentru sistemul de rachete se află pe CLU. Vizorul de zi este echipat cu o mărire de 4x, iar cel de noapte cu 4x, precum și cu 12x pentru vederea termică.Racheta are o rază de acțiune de la 65 m la 4.000 m în majoritatea condițiilor operaționale.

Racheta este echipată cu un detector de imagini în infraroșu, care se bazează pe o matrice de cadmiu și mercur cu telurură de mercur de 64 pe 64 de ochi în banda de undă de 8-microni până la 12-microni. BAE Systems Avionics furnizează dispozitive de căutare în infraroșu pentru rachetele armatei britanice.

Focosul tandem este echipat cu două încărcături modelate: un focos precursor pentru a iniția blindajul reactiv exploziv și un focos principal pentru a penetra blindajul de bază. Sistemul de propulsie este un proiect cu propulsoare solide în două etape, care asigură o lansare ușoară cu fum minim, potrivit army-technology.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor