VIDEO | România se pregătește pentru COD ROȘU de ploi torențiale. Ministrul Mediului: Sunt gata de acțiune 300 de utilajele şi vehicule de intervenție

Publicat: 12/06/2023, 19:28
Actualizat: 12/06/2023, 21:59

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, anunță că formațiunile de lucru sunt pregătite pentru intervenție imediată, iar cursurile de apă sunt monitorizate în permanență, în urma avertizării meteo cod roșu pentru ploi torențiale abundente în mai multe județe.

„Ne pregătim pentru câteva ore grele din punct de vedere meteorologic, județele Mehedinți, Gorj și parțial județul Hunedoara, dar și o parte din Județul Timiș vor fi afectate de aceste fenomene imediate. Avem un cod roșu de precipitații pentru această perioadă între orele 4 și 6 în cursul dimineții așteptăm vârful fenomenelor anunțate de Administrația Națională de Meteorologie. Până în această seară fenomenele au fost sub cele prognozate, sperăm să fie așa și în timpul nopții”, a declarat Tánczos Barna la Târgu Jiu, după ședința de lucru privind evoluția fenomenelor hidro-meteo.

În prezent, sunt pregătite 300 de utilajele şi vehicule de intervenție, cat și peste 550 de persoane, personal operativ disponibil, sunt gata de acțiune unde este necesar, a precizat ministrul.

„Ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN 🟡, COD PORTOCALIU 🟠 și COD ROȘU 🔴 transmise de Administratia Nationala de Meteorologie RA, dar și a avertizării hidrologice realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, pentru județele din sud-vestul țării, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, va participa în această seară, începând cu ora 20.00, la sediul Prefecturii Târgu Jiu, la o ședință de lucru privind evoluția fenomenelor hidro-meteo.

,,În urma discuțiilor de azi dimineață din cadrul şedinței comitetului ministerial pentru situații de urgență, formațiunile de lucru sunt pregătite pentru intervenție imediată, acolo unde situația impune. Cursurile de apă sunt monitorizate în permanență, iar 300 de utilajele şi vehicule de intervenție, cat și peste 550 de persoane, personal operativ disponibil, sunt gata de acțiune unde este necesar”, a subliniat ministrul Tánczos Barna.

Alături de ministrul mediului, la ședința de lucru vor participa autoritățile locale, IGSU, reprezentanții Administrațiilor Bazinale de Apă, pentru coordonarea eficientă și rapidă a intervențiilor pentru protejarea vieții oamenilor şi a bunurilor lor”, se arată în postarea Ministerului Mediului.

Cod roșu pentru ploi torențiale abundente în mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o avertizare meteo cod roșu pentru ploi torențiale abundente în mai multe județe. Alerta va intra în vigoare diseară, de la ora 20:00, și va fi valabilă până marți dimineață, la ora 08:00.

Județele afectate vor fi Caraș-Severin, Hunedoara, Vâlcea, Gorj și Mehedinți. În aceste zone, se vor înregistra averse torențiale și abundente. Cantitățile de apă vor depăși 70-80 de litri pe metru pătrat în intervale scurte de timp sau prin acumulare.

De asemenea, a fost emisă o avertizare meteo cod galben, care a intrat în vigoare astăzi la ora 06:00 și va expira mâine la ora 10:00.

În această perioadă, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în diferite regiuni ale țării, inclusiv Banat, Oltenia, sud-vestul și sudul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei, Carpații Meridionali și Carpații Occidentali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”