România și alte nouă state din Europa de Est solicită Comisiei Europene să le permită renunțarea la cumpărarea de vaccinuri anti-COVID (POLITICO)

România și alte nouă state din Europa de Est solicită Comisiei Europene să le permită renunțarea la cumpărarea de vaccinuri anti-COVID (POLITICO)
Sursă Foto - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 06/06/2022, 10:39

Guvernele țărilor din Europa de Est vor ca aceste contracte să poată fi reziliate, „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidmiologic”, relevă o scrisoare citată de POLITICO.

Un grup de zece țări din Europa de Est, printre care și România, cer Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti-COVID, arată o scrisoare citată de POLITICO, în care se invocă inclusiv stocurile excesive de doze și nevoia de a proteja finanțele statului.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, subliniază semnatarii scrisorii.

În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, pentru a reflecta corespunzător cererea pentru vaccinuri.

Scrisoarea a fost transmisă vineri seara și este adresată Comisarului European pentru sănătate Stella Kyriakides. Polonia a deschis scrisoarea, alături de România, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Mai multe țări din Europa de Est sunt îngrijorate că actualele contracte pentru vaccinurile anti-COVID, semnate în perioada de vârf a pandemiei, când UE se afla sub presiunea publică pentru a achiziționa dozele, le obligă, practic, să cumpere tot la fel de multe vaccinuri, chiar dacă nu mai sunt necesare.

„Cantități care depășesc nevoile țărilor respective”

Comisia a contractat până la 4,2 miliarde doze de vaccinuri anti-COVID, de zece ori mai mult decât populația UE. Până în luna februarie au fost distribuite 1,3 miliarde de doze.

„În ciuda semnelor că pandemia este ținută sub control și că s-a ajuns la un nivel satisfăcător al vaccinării în toată Europa, contractele cu producătorii de vaccinuri presupun cantități care depășesc nevoile și capacitatea de absorbție a statelor membre”, se arată în scrisoare.

Țările care au semnat scrisoarea vorbesc și despre termenul de expirare a vaccinurilor, care devin astfel inutile: „o irosire a resurselor publice, care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului larg”.

Eforturile făcute de Comisie pentru a renegocia contractele nu sunt suficiente, potrivit țărilor semnatare ale scrisorii. Țările amintite scriu că secțiunile din contracte care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie să fie modificate.

Scrisoarea amintește și de problema vaccinurilor livrate prea aproape de termenul lor de expirare, enunțată inițial de țările baltice. Se introduce, astfel, cerința unui termen minim de expirare, pentru vaccinurile achiziționate.

Alte cerințe presupun ca vaccinurile să protejeze împotriva celor mai noi variante ale virusului și posibilitatea ca Autoritatea de pregătire și răspuns în situații de urgență în sănătate din cadrul UE să cumpere vaccinurile nefolosite pentru a avea un stoc comun și pentru a permite donațiile către restul lumii, în mod coordonat.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Cine este Bianca, tânăra în vârstă de 17 ani care a fost ucisă de cel...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Anunțul pe care îl așteptau toți cei cu PENSII de până în 1.700 de lei!...
Prețul imobilelor ar urma să scadă dramatic. Care este marea cauză a prăbușirii
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....