România și alte nouă țări fac o inventariere a substanțelor periculoase de pe Dunăre. Proiectul ar putea fi extins

România și alte nouă țări fac o inventariere a substanțelor periculoase de pe Dunăre. Proiectul ar putea fi extins
Poluare minieră. Sursa foto: Facebook/Apele Române
Publicat: 29/11/2021, 16:18

Administrația Națională „Apele Române”, împeună cu alte nouă instituții din domeniu de la nivelul statelor partenere, inventariază substanțele periculoase din apele Dunării, dar și ale afluenților fluviului.

Anunțul a fost făcut luni de către Apele Române, pe pagina de Facebook.

Această evaluare are loc în cadrul proiectului internațional „Danube Hazard m3c”, la care participă România, Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Serbia, Croaţia, Slovacia, Muntenegru şi Republica Moldova.

Au fost identificate șapte zone-pilot pentru analizarea calității apelor, două dintre acestea fiind în România: râul Vișeu și râul Someșul Mic, în spațiul hidrografic Someș-Tisa.

„O parte din analize, inclusiv cele din zonele-pilot ale partenerilor, sunt efectuate de către Laboratorul Național al Apelor Române. Specialiștii noștri au instalat totodată cinci stații mobile automate care transmit în timp real date legate de turbiditate și nivelurile apelor.

Criteriul de delimitare a zonelor-pilot a fost prezența surselor de poluare cu substanțe periculoase, în cazul țării noastre, sursă istorică, provenită de la activitățile miniere. Alte surse de poluare provin din activități industriale și agricole, evacuări de ape neepurate sau insuficient epurate”, se arată în postarea celor de la Apele Române.

Modelele vor fi extinse în mod unitar pe Dunăre

Totodată, potrivit mesajului, analiza va fi extinsă în mod unitar la nivelul întregului bazin al Dunării. Ulterior, proiectul se va extinde la nivel național.

„Statele realizează în prezent măsurători și modelări ale zonelor-pilot afectate de poluare. Aceste modele vor fi extinse în mod unitar la nivelul întregului bazin al Dunării și ulterior și național. Pe baza acestora, specialiștii ANAR, cu sprijinul partenerilor, vor elabora la finalul proiectului, un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanțe periculoase care va conține o serie de recomandări și politici, precum și un catalog de măsuri pentru prevenirea și reducerea poluării cu substanțe periculoase ale apelor Dunării. Proiectul a început în iulie anul trecut și are o durată de 30 de luni”, mai spun reprezentanții ANAR.