Românii din diaspora care vor să revină în țară și să investească pot primi până la 200.000 de lei prin programul Start-Up Nation. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Românii din diaspora care vor să revină în țară și să investească pot primi până la 200.000 de lei prin programul Start-Up Nation. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05/08/2022, 13:50
Actualizat: 05/08/2022, 14:02

Românii din diaspora care doresc să revină în țară și să investească într-o afacere au posibilitatea să primească o finanțare de până la 200.000 de lei prin programul Start-Up Nation, aflat deja la cea de-a treia ediție, potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Suma maximă (200.000 de lei) poate fi obținută în cazul în care, prin proiectul finanțat, vor fi create cel puțin două locuri de muncă full time. În același timp, cei care își asumă, în schimb, crearea unui singur loc de muncă, vor putea accesa maximum 100.000 de lei.

Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanțare în procent de cel puțin 5% din valoarea eligibilă a proiectului, potrivit unui comunicat al instituției.

„România este acasă! Aici putem clădi împreună un prezent și un viitor tot mai prosper, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Sunt multe oportunități de care puteți profita! Una dintre ele este programul Start-Up Nation, care are în premieră un pilon dedicat diasporei. Concret, veți putea accesa o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 lei pentru a vă deschide propria afacere în țară! România vă așteaptă!”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, până la 01 septembrie a.c. Persoanele interesate au la dispoziție și un manual, care cuprinde pașii necesari pentru aplicarea în cadrul programului.

Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei. Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), instituție care gestionează și implementează programul, este de a finanța 1.000 de beneficiari.

Nicolae Ciucă îi încurajează pe români să se înscrie în program

Premierul Nicolae Ciucă a transmis la rândul său că programul Start-Up Nation aprobat de Guvern reprezintă o oportunitate pentru aceştia în a-şi deschide o afacere în România, subliniind că Guvernul este pregătit să suplimenteze fondurile alocate prin acest program.

„Susţinem spiritul antreprenorial şi iniţiativa privată şi îi încurajăm pe românii din ţară şi din afara graniţelor să-şi deschidă o afacere în România. Programul Start-Up Nation este o oportunitate, iar alături de celelalte proiecte derulate la nivel guvernamental ne-am propus să consolidăm mediul privat şi contribuim la crearea de noi locuri de muncă. Acest program răspunde realităţilor economice şi sociale. Am creat un pilon distinct pentru românii din diaspora, care îşi pot valorifica expertiza şi creativitatea în ţară. Asemenea cetăţenilor din ţară, ei pot beneficia de până la 200.000 de lei fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea unui proiect de business aici, acasă. Obiectivele programului sunt corelate cu economia viitorului.

Celor peste 4.000 de aplicaţii înscrise până acum pe platforma Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului sper să li se alăture cât mai multe proiecte eligibile. Îi aşteptăm pe românii cu spirit antreprenorial din ţară şi din afara graniţelor să intre în acest program! Suntem pregătiţi să suplimentăm bugetul de 520 de milioane de lei alocat deja Programului Start-Up Nation pentru a oferi sprijin cât mai multor antreprenori să investească în România. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 1 septembrie 2022. Call Center: 021.9059”, a transmis premierul.

Start-Up Nation: Cererile vor fi finanţate în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute

Aplicanţii care îşi asumă crearea şi menţinerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului Alocaţie Financiară Nerambursabilă (AFN) pot obţine maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta cel mult 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului.

Aplicanţii care îşi asumă crearea şi menţinerea a două locuri de muncă prin intermediul programului Alocaţie Financiară Nerambursabilă (AFN) – vor putea beneficia de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului.

Pentru anul curent, bugetul alocat schemei de minimis, aprobat prin Legea nr. 317/2021, este de 520 milioane lei, din care 500 milioane lei pentru Pilonul I Start-up Nation România şi 20 milioane lei pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora. Aplicanţii nu vor avea posibilitatea înscrierii pe ambii piloni ai programului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația