Românii ortodocși din Dubai vor avea propria biserică, al cărei proiect a fost finalizat de un grup de arhitecți din București. Explicațiile Patriarhului Daniel

Românii ortodocși din Dubai vor avea propria biserică, al cărei proiect a fost finalizat de un grup de arhitecți din București. Explicațiile Patriarhului Daniel
Publicat: 25/12/2021, 19:20

Comunitatea românească din Dubai va beneficia de o biserică ridicată de Biserica Ortodoxă Română (BOR) al cărei proiect a fost deja finalizat de un grup de arhitecţi din Bucureşti, a anunţat, sâmbătă, Patriarhul BOR, PF Daniel. În prezent, românii ortodocși din cel mai populat oraș al Emiratelor Arabe Unite pot merge la slujbe – cum au mers inclusiv la vecernia și liturghia din Ajunul Crăciunului – oficiate în biserica Buna Vestire din cartierul Jebel Ali din Dubai, aflat sub jurisdicția Patriarhiei Antiohiei.

Patriarhul Daniel a vorbit, sâmbătă, la finalul slujbei de Crăciun, despre românii stabiliți în din Dubai, pentru care Biserica Ortodoxă Română face demersuri pentru a avea propriul lăcaș de cult. „Sunt vreo 10.000 de români acolo, în Dubai. Şi stau o vreme şi pe urmă se întorc acasă, fiindcă în Dubai nu există sistem de pensii; cei care lucrează nu primesc pensii acolo, aşa este sistemul, dar au salarii mai mari şi îşi pun ei deoparte banii pentru pensii”, a spus PF Daniel despre comunitatea românească din Emiratele Arabe Unite (EAU).

„Sperăm să avem şi noi în viitor ocazia de a primi un teren”

Parohia ortodoxă română din Dubai a fost înființată pentru nevoile pastorale ale comunității românești din Emiratele Arabe Unite, în urma deciziei din 21 iulie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Preot paroh este părintele Alexandru Trușcan.

„Sperăm să avem şi noi în viitor ocazia de a primi un teren, pentru o biserică şi un centru cultural, după cum este tradiţia. Şeicul şi primul ministru al acestui stat Dubai este un om cultivat, un om cu studii în Occident, şi a oferit mai multor comunităţi teren, concesionat doar pentru anumite perioade de timp, ca să fie construit un lăcaş de cult şi un centru cultural pentru a se întâlni oamenii după slujbă. (…) Deocamdată, comunitatea noastră ortodoxă românească din Dubai se roagă într-o biserică care aparţine de Patriarhia Antiohiei. Mai sunt acolo şi alte religii şi comunităţi. Este şi o comunitate ortodoxă rusă”, a spus PF Daniel, la finalul slujbei de Crăciun oficiate la Catedrala Patriarhală, potrivit Agerpres.

Patriarhul BOR a arătat că biserica românească din Dubai va fi adaptată contextului local.

„Noi am făcut deja proiectul pentru biserică. Trebuia să îl prezentăm odată cu cererea pentru teren. Şi am făcut o biserică, ortodoxă românească, dar adaptată la contextul de acolo. Nu are turle prea înalte. Mai joase, dar frumoase, e o biserică, aşa, odihnitoare, primitoare. Şi, sigur, în apropiere un centru cultural. Câţiva arhitecţi de aici din Bucureşti, care au mai fost prin Dubai, ne-au făcut proiectul, încât sperăm să fie acceptat”, a adăugat Patriarhul Daniel.

Prima slujbă în biserica Buna Vestire din cartierul Jebel Ali a fost oficială pe 8 septembrie, când parohia românească şi-a sărbătorit hramul, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Antiohiei, citat de agenția de presă a BOR, Basilica, înființarea unei noi parohii în orașul Dubai, în Emiratele Arabe Unite, creată în colaborare cu Patriarhia Română, a fost propusă de Patriarhia Română pentru a răspunde nevoilor spirituale ale multor creștini ortodocși români care trăiesc în orașul Dubai, aflat sub jurisdicția Patriarhiei Antiohiei.

Patriarhia Antiohiei precizează că preotul acestei noi parohii este numit de Preafericirea Sa, Patriarhul Daniel al României, cu binecuvântarea Preafericirii Sale, Patriarhul Ioan al Antiohiei, și oficiază sfintele slujbe în limba română. În august, părintele Alexandru Trușcan preciza că au fost făcute demersuri pentru achiziţionarea unui teren pentru construirea unui lăcaş de cult, aflate încă în stadiu incipient, potrivit Basilica.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient a fost primit acum șapte ani, în  2014, și în 2016, către PF Daniel, cu prilejul unor vizite pe care le-a efectuat în Patriarhia Română.

Sursa foto: Patriarhia Română
Sursa foto: Patriarhia Română
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase