Rusia acuză faptul că SUA îi înscenează folosirea de arme chimice sau nucleare în Ucraina

Rusia acuză faptul că SUA îi înscenează folosirea de arme chimice sau nucleare în Ucraina
Sursa foto: Facebook / Ambasada Rusiei în România
Publicat: 23/04/2022, 19:32
Actualizat: 23/04/2022, 19:34

Presa de stat din Rusia, dar și paginile oficiale ale ambasadelor, anunță că SUA urmăresc să însceneze utilizarea de către forțele ruse a unor arme chimice sau nucleare în Ucraina. Aceeași informație apare și pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România, dar este citat ministerul rus al Apărării.

„SUA au trei moduri de a acuza Rusia că folosește arme de distrugere în masă în Ucraina”, transmite agenția de presă rusă de stat TASS, citându-l pe șeful Forței ruse de protecție împotriva radiațiilor, chimiei și biologice, Igor Kirillov.

„Scenariile de acuzare a Rusiei sunt planificate. Primul este un incident înscenat sub un steag fals, cel mai probabil. Al doilea este folosirea sub acoperire a armelor de distrugere în masă în cantități mici pentru a suprima voința și capacitatea de a rezista. Al treilea, și cel mai puțin probabil scenariu, este folosirea deschisă a armelor de distrugere în masă pe câmpul de luptă în cazul în care armele convenționale nu reușesc, cel mai probabil într-o zonă de luptă”, a mai spus Igor Kirillov.

Potrivit informațiilor publicate, rușii știu cu exactitate și locațiile unde urmează să fie înscenate astfel de atacuri, relatează Antena 3.

Astfel, în primul scenariu sunt menționate instalațiile chimice și biologice din Harkov și Kiev, dar „nu pot fi excluse la instalațiile nucleare, în primul rând la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei”.

„În plus, conducerea ucraineană se gândește serios să atace depozitarea deșeurilor radioactive la Uzina chimică Pridnestrovsky din localitatea Kamenskoye din regiunea Dnepropetrovsk”, a adăugat Kirillov.

Al doilea scenariu, utilizarea secretă a armelor de distrugere în masă în volume mici, a fost fost luat în considerare la uzina de oțel Azovstal.

”Dar ordinul comandantului suprem de a anula atacul asupra întreprinderii a distrus și planurile Pentagonului”, a precizat oficialul rus.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult