Rusia spune că sancțiunile „distructive” la care făcea referire Biden nu l-ar afecta personal pe Putin

Rusia spune că sancțiunile distructive la care făcea referire Biden nu l-ar afecta personal pe Putin
Vladimir Putin / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 26/01/2022, 18:25
Actualizat: 26/01/2022, 19:49

Rusia a avertizat miercuri că impunerea de sancțiuni asupra președintelui Vladimir Putin personal nu l-ar afecta, dar ar fi „distructive din punct de vedere politic”, după ce președintele american Joe Biden a declarat că ar lua în considerare o astfel de măsură dacă Rusia ar invada Ucraina.

Biden a declarat marți că sancțiunile personale împotriva lui Putin ar putea fi luate în considerare ca parte a unei acțiuni concertate a Washingtonului și a aliaților săi pentru a convinge Moscova că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei ar aduce costuri rapide și masive.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că congresmenii și senatorii americani care discută despre sancțiuni personale împotriva liderilor de vârf ai Rusiei ignoră faptul că aceștia nu au voie, din punct de vedere legal, să dețină active, proprietăți și conturi bancare în străinătate.

Sancțiunile individuale împotriva lui Putin nu ar fi „dureroase dar distructive din punct de vedere politic”, a declarat Peskov, care a afirmat anterior că acestea ar echivala cu o întrerupere a relațiilor diplomatice.

În timp ce oficialii au început discuțiile între patru națiuni la Paris, Rusia a organizat noi exerciții militare pe uscat și pe mare și a mutat mai mulți parașutiști și avioane de luptă în Belarus, la nord de Ucraina, pentru ceea ce descrie ca fiind exerciții comune acolo luna viitoare.

Ucraina a declarat că Rusia, care a adunat zeci de mii de soldați în apropierea graniței sale, dar a negat că intenționează să invadeze, încearcă să semene panică. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că Moscova nu a adunat încă suficiente forțe pentru o ofensivă pe scară largă, dar asta nu înseamnă că nu ar putea face acest lucru mai târziu.

La aproape opt ani după ce Rusia a cucerit Crimeea și a sprijinit luptătorii separatiști din Donbass, în estul Ucrainei, fosta republică sovietică a devenit punctul de focar al celei mai periculoase confruntări Est-Vest de la Războiul Rece încoace.

Rusia spune că această criză este determinată de acțiunile NATO și ale SUA și cere garanții de securitate din partea Occidentului, inclusiv o promisiune a NATO de a nu admite niciodată Ucraina. Moscova vede Ucraina ca pe un tampon între Rusia și țările NATO.

Statele Unite au petrecut săptămâni întregi încercând să ajungă la un acord cu partenerii europeni asupra unui pachet de sancțiuni puternice în cazul în care Rusia atacă. Dar sarcina este complicată de dependența Europei de energia rusă și de faptul că sancțiunile ar afecta și propriile afaceri.

Liderii de afaceri italieni, inclusiv gigantul energetic Enel , banca UniCredit (CRDI.MI) și principalul asigurător Generali (GASI.MI), au continuat miercuri o videoconferință cu Putin, în ciuda unui apel din partea guvernului lor de a nu participa.

„Aș dori să subliniez faptul că noi considerăm Italia ca fiind unul dintre principalii parteneri economici”, a declarat Putin, salutând cooperarea cu companiile și băncile italiene în cadrul unor proiecte energetice majore.

UE se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din livrările sale de gaze. Orice întrerupere a importurilor sale din Rusia ar exacerba o criză energetică existentă cauzată de penurie.

Statele Unite au purtat discuții cu principalele țări și companii producătoare de energie din întreaga lume cu privire la o posibilă deviere a livrărilor către Europa în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?