Rusia spune că sancțiunile „distructive” la care făcea referire Biden nu l-ar afecta personal pe Putin

Rusia spune că sancțiunile distructive la care făcea referire Biden nu l-ar afecta personal pe Putin
Vladimir Putin / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 26/01/2022, 18:25
Actualizat: 26/01/2022, 19:49

Rusia a avertizat miercuri că impunerea de sancțiuni asupra președintelui Vladimir Putin personal nu l-ar afecta, dar ar fi „distructive din punct de vedere politic”, după ce președintele american Joe Biden a declarat că ar lua în considerare o astfel de măsură dacă Rusia ar invada Ucraina.

Biden a declarat marți că sancțiunile personale împotriva lui Putin ar putea fi luate în considerare ca parte a unei acțiuni concertate a Washingtonului și a aliaților săi pentru a convinge Moscova că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei ar aduce costuri rapide și masive.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că congresmenii și senatorii americani care discută despre sancțiuni personale împotriva liderilor de vârf ai Rusiei ignoră faptul că aceștia nu au voie, din punct de vedere legal, să dețină active, proprietăți și conturi bancare în străinătate.

Sancțiunile individuale împotriva lui Putin nu ar fi „dureroase dar distructive din punct de vedere politic”, a declarat Peskov, care a afirmat anterior că acestea ar echivala cu o întrerupere a relațiilor diplomatice.

În timp ce oficialii au început discuțiile între patru națiuni la Paris, Rusia a organizat noi exerciții militare pe uscat și pe mare și a mutat mai mulți parașutiști și avioane de luptă în Belarus, la nord de Ucraina, pentru ceea ce descrie ca fiind exerciții comune acolo luna viitoare.

Ucraina a declarat că Rusia, care a adunat zeci de mii de soldați în apropierea graniței sale, dar a negat că intenționează să invadeze, încearcă să semene panică. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că Moscova nu a adunat încă suficiente forțe pentru o ofensivă pe scară largă, dar asta nu înseamnă că nu ar putea face acest lucru mai târziu.

La aproape opt ani după ce Rusia a cucerit Crimeea și a sprijinit luptătorii separatiști din Donbass, în estul Ucrainei, fosta republică sovietică a devenit punctul de focar al celei mai periculoase confruntări Est-Vest de la Războiul Rece încoace.

Rusia spune că această criză este determinată de acțiunile NATO și ale SUA și cere garanții de securitate din partea Occidentului, inclusiv o promisiune a NATO de a nu admite niciodată Ucraina. Moscova vede Ucraina ca pe un tampon între Rusia și țările NATO.

Statele Unite au petrecut săptămâni întregi încercând să ajungă la un acord cu partenerii europeni asupra unui pachet de sancțiuni puternice în cazul în care Rusia atacă. Dar sarcina este complicată de dependența Europei de energia rusă și de faptul că sancțiunile ar afecta și propriile afaceri.

Liderii de afaceri italieni, inclusiv gigantul energetic Enel , banca UniCredit (CRDI.MI) și principalul asigurător Generali (GASI.MI), au continuat miercuri o videoconferință cu Putin, în ciuda unui apel din partea guvernului lor de a nu participa.

„Aș dori să subliniez faptul că noi considerăm Italia ca fiind unul dintre principalii parteneri economici”, a declarat Putin, salutând cooperarea cu companiile și băncile italiene în cadrul unor proiecte energetice majore.

UE se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din livrările sale de gaze. Orice întrerupere a importurilor sale din Rusia ar exacerba o criză energetică existentă cauzată de penurie.

Statele Unite au purtat discuții cu principalele țări și companii producătoare de energie din întreaga lume cu privire la o posibilă deviere a livrărilor către Europa în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Decizie greu de înțeles la PRO TV. E vizată una dintre cele mai urmărite emisiuni
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Nu le doresc nici dușmanilor mei să treacă prin ce-am trecut eu”. Maria Ciobanu dezvăluie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Cum a salvat un selfie viața unei femei de 33 de ani?