Rusia susține că sute de mine ar fi ajuns să plutească liber în Marea Neagră, provenind din porturile ucrainene. Kievul avertizează că este o dezinformare lansată de ruși ca pretext pentru a închide porțiuni din mare

Rusia susține că sute de mine ar fi ajuns să plutească liber în Marea Neagră, provenind din porturile ucrainene. Kievul avertizează că este o dezinformare lansată de ruși ca pretext pentru a închide porțiuni din mare
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 23/03/2022, 09:04

Principala agenție de informații a Rusiei susține că sute de mine ar fi ajuns în Marea Neagră după ce s-ar fi desprins din cablurile din apropierea porturilor ucrainene, scrie Euronews. Însă, Ucraina atenționează că este doar o nouă tentativă de dezinformare din partea Rusiei care caută pretexte să avanseze pe mare și să închidă părți din ea pentru operațiunile sale militare.

Marea Neagră este o arteră de transport majoră pentru cereale, petrol și produse petroliere. Autoritatea portuară Novorossiisk a declarat că transportul maritim este în pericol în vestul Mării Negre.

„Din cauza vremii de furtună, cablurile care leagă minele de ancore au fost rupte”, a declarat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, într-un comunicat de presă din 19 martie.

„Din cauza vântului și a curenților de apă, minele plutesc liber în partea de vest a Mării Negre”, a mai spus FSB, adăugând că aproximativ 420 de mine s-ar afla acum pe mare și că ar fi fost de forțele ucrainene. Ucraina a spus că avertismentul FSB a fost greșit și că nu are informații despre mine care au plecat în larg.

„Este o dezinformare completă din partea rusă”, a declarat pentru Reuters Viktor Vyshnov, șef adjunct al Administrației Maritime de stat a Ucrainei.

„Informația a fost fabricată pentru a justifica închiderea acestor districte ale Mării Negre sub așa-numitul pericol al minelor”, a adăugat acesta. Marina ucraineană a spus că este singura care are dreptul de a distribui notificări de siguranță despre partea sa din Marea Neagră și a exprimat avertismentul Moscovei drept o tentativă de „piraterie” informațională.

Surse maritime au declarat că autoritățile turce au avertizat cu privire la riscul minelor pentru cei care folosesc strâmtorile Dardanele și Bosfor. Stația Samsun NAVTEX din Turcia a emis un avertisment cu privire la minele din apropierea Odesa și a altor porturi ucrainene. „Este important ca toate navele din vecinătate să urmărească atent minele aflate în derivă”, au spus autoritățile turcești. „Se solicită navelor din vecinătate să raporteze imediat orice detecție de mine în derivă sau obiect asemănător minei”, au mai spus acestea.

Invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei a ucis mii de oameni, iar alte 3 milioane de persoane s-au refugiat din calea războiului. Violența invaziei a stârnit temeri de o confruntare mai largă între Rusia și Statele Unite. Președintele Vladimir Putin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina este necesară, deoarece Statele Unite foloseau Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Rusia a trebuit să se apere împotriva „genocidului” oamenilor de limbă rusă de către ucraineni.

Occidentul a impus Rusiei sancțiuni drastice despre care Kremlinul spune că reprezintă o declarație de război economic din partea Statelor Unite și a aliaților săi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic