Prima pagină » Actualitate » S-a redeschis Cetatea lui Vlad Țepeș din Argeș. Cum arată acum și cât costă biletul de intrare

S-a redeschis Cetatea lui Vlad Țepeș din Argeș. Cum arată acum și cât costă biletul de intrare

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poienari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după mai multe lucrări de conservare și restaurare, în valoare de 25 de milioane de lei.

Cetatea se află pe teritoriul administrativ al comunei Arefu. Ea este ridicată pe un vârf de munte, la intrarea în Cheile Argeșului, lângă DN 7C- Transfăgărășan. Accesul turiștilor se face pe 14.80 de trepte amenajate pe versant, prin pădure.

Această fortificație a fost initial construită în secolul al XIV-lea, fiind consolidate și extinsă în timpul domniei lui Vlad Țepeș.

„De astăzi, cel mai cunoscut obiectiv turistic al judeţului, cel care atrage peste 100.000 de turişti anual, atât din ţară cât şi din străinătate, a fost redeschis. Încă din primele minute de la deschidere, zeci de turişti au urcat, alături de oficialităţi, cele 1.480 de trepte care duc la cetate (…). Cel mai tânăr turist a fost Eveline, o fetiţă de numai 5 ani şi jumătate, venită din Bucureşti împreună cu părinţii ei”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş.

Traseul de trepte a fost urcat şi de un grup de turişti din Elveţia, aceștia fiind și primii vizitatori de peste hotare după redeschiderea cetăţii.

Lucrările de conservare și restaurare au durat trei ani, vreme în care monumentul nu a putut fi vizitat.
Acest proiect a primit finanțare nerambursabilă în cadrul Axei Prioritare 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de peste 25 de milioane de lei, din care 9.647.565 de lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă publică şi 16.021.201,29 lei este contribuţia beneficiarului.

„Lucrările realizate au vizat reabilitarea structurală şi arhitecturală a Cetăţii Poenari, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidităţii şi protecţia zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor şi pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală, înlocuirea cablului de alimentare cu energie electrica a cetăţii, montarea unui traseu de fibră optică şi a ridicătoarelor de semnal Wi-Fi pe traseu, înfiinţarea instalaţiei de iluminat şi a unui sistem de supraveghere pe traseul de acces-evacuare, montarea Acces Point exterior Wi-Fi 6, montarea pe traseu a generatoarelor acustice de zgomot, amplasare de bănci şi coşuri de gunoi”, au transmis reprezentanţii CJ Argeş.

Cetatea Poienari poate să fie vizitată zilnic între orele 10:00 și 18:00, iar ultimul grup poate să urce la ora 17:00. Preţul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Biletele pot fi achiziţionate atât fizic, de la cetate, cât şi online, prin cardul turistic – ARGES TOURIST PASS.

sursa foto: Facebook/ Pitești, Orașul Meu/Bogdan Balan

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și