Salvatorii continuă intervenția la barajul Tăului Mare de la Roșia Montană. Ministerului Culturii: „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la siguranța vieților omenești”

Salvatorii continuă intervenția la barajul Tăului Mare de la Roșia Montană. Ministerului Culturii: „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la siguranța vieților omenești”
Sursa: ISU Alba
Publicat: 03/10/2022, 13:46

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba au transmis, luni, că este încă în derulare intervenția la barajul Lac de acumulare piscicolă Tăul Mare din Roșia Montană, acolo unde autoritățile au intrat în alertă în weekendul care s-a încheiat după producerea unei avarii.

Luni dimineața se continua refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu trei motopompe de mare capacitate, o motopompă fiind pregătită să intervină in rezerva operativă, iar două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită), a transmis ISU Alba, după ce, în urma intervenției de duminică seara cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 40 de centimetri.

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 80 de centimetri conform măsurătorilor efectuate luni dimineață de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA).

Potrivit ISU Alba, în gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 de persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Forțe și mijloace angrenate luni dimineață:

  • ISU Alba: 23 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 1 autoturisme, 1 autospeciale de intervenție;
  • ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;
  • ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
  • ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
  • ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
  • IJJ Alba –  4 jandarmi cu 2 auto;
  • IPJ Alba – 4 polițiști cu 2 auto;
  • SGA – 2 persoane cu 2 auto.

Totodată,  au fost  constituite patru echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive, iar misiunea este în dinamică.

Poziția Ministerului Culturii

După avaria de amploare și intervenția din weekend, Ministerul Culturii a transmis, luni, un mesaj de sprijin pentru locuitorii din zonă.

Potrivit Ministerului Culturii, sistemul hidrotehnic istoric utilizat pentru procesarea minereului la Roșia Montană este considerat un atribut important, care contribuie în măsură semnificativă la valoarea universală excepțională a Peisajului Cultural Minier Roșia Montană, așa cum acesta a fost înscris de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

„Barajul Tăului Mare este cel mai important și vast dintre tăurile ce fac parte din acest sistem, iar întreținerea sa în relație cu ploile abundente sau vegetația invadantă, dar nu numai, este unul dintre aspectele tehnice necesar a fi incluse în implementarea planului de gestiune și protecție, conform recomandărilor UNESCO”, a transmis instituția, printr-un comunicat de presă.

Ministerul Culturii (MC), prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), a precizat că este în contact permanent atât cu autoritățile implicate în gestionarea situației din Roșia Montană, cât și cu reprezentanți ai societății civile. „În contextul problemelor tehnice de siguranță apărute la barajul Tăului Mare noaptea trecută, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la siguranța vieților omenești. Prevenirea unor situații cu potențial de distrugere este prioritară, iar MC și INP vor sprijini constant și îndeaproape, pe toată durata intervențiilor, autoritățile responsabile, în scopul protejării patrimoniului afectat sau potențial afectat de posibilele decizii și acțiuni”, a subliniat instituția.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase