Sanda Țăranu, personalitate emblematică a Televiziunii Române, care vreme de 35 de ani a încântat publicul cu prezența ei pe micile ecrane, a povestit cu emoție, într-o ediție de colecție a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, momentele ce au marcat povestea de iubire pe care a trăit-o alături de soțul ei, regretatul tenor Nicolae Țăranu.
Sanda Țăranu, un reper al profesionalismului desăvârșit și al eleganței atemporale, a relatat, în dialog cu jurnalistul Adrian Artene, modul în care personalitatea artistică a tenorului, și fostului soț, Nicolae Țăranu, a influențat-o chiar și după ce acesta s-a stins din viață.
Cu sensibilitatea și discreția ce o caracterizează, Sanda Țăranu a mărturisit cum a găsit interviurile pe care soțul ei le-a dat în timpul vieții, abia la trei luni de la moartea acestuia.
„I-am găsit interviurile pe care le-a dat la radio și televiziune. Eu n-am umblat niciodată în lucrurile lui și după ce n-a mai fost, abia după trei luni de zile am avut curajul să umblu în sertarul lui și am găsit interviurile.Interviurile le-a ascultat la radio, le-a înregistrat și după aceea le-a copiat de mână cu întrebare-răspuns, întrebare-răspuns. Am găsit și câteva cronici, iar peste șapte ani de zile, găsesc alte cronici și din țară și mai ales din străinătate. Scria în nemțește și a trebuit să rog pe cineva să-mi traducă, că el nu se lăuda.”, a mărturisit invitata lui Adrian Artene.
Jurnalistul Adrian Artene a întrebat-o pe Sanda Țaranu despre părinți, oamenii pe care ea i-a considerat „mentori”.
„Astăzi am găsit o declarație atât de frumoasă lăsată de dumneavoastră despre părinți: „eram un copil foarte ascultător și cuminte. Părinții s-au îngrijit foarte mult de noi. Am studiat pianul 10 ani și limba franceză acasă cu meditator. Tata a fost director de bancă până la instalarea regimului comunist, apoi director în Ministerul Agriculturii, mama era șef de serviciu la Banca de Investiții, dar toate astea fără să fie membrii de partid.”, a menționat jurnalistul.
Sanda Țăranu a dezvăluit că părinții ei, în ciuda funcțiilor la nivel înalt pe care le dețineau, erau oameni minunați, foarte iubiți de colegi și prieteni.
„Da, regimul s-a folosit de ei și să știi că copil fiind, îmi dădeam seama, erau foarte iubiți de colegii lor, de cei cu care lucrau Acum că am vorbit de noroc, eu mă consider un om norocos.”, a adăugat Sanda Țăranu.
Sanda Țăranu a mărturisit apoi că adesea își amintește cu dor profund de momentele în care regretatul ei soț, Nicolae Țăranu, îi vorbea despre cărțile pe care le citea, fapt care o inspira în dragostea de lectură. Discuția cu jurnalistul Adrian Artene a pornit de la cartea „Conversații în Foaier cu Nicolae Țăranuț, scrisă de Sanda Țăranu, care a inserat pe prima pagina mott-ul fostului soț și artist „Vreau să las în urmă o lumină”
„El mi-a povestit o mulțime de lucruri. Vorbea atât de frumos de colegii lui. Știi ce-mi lipsește cel mai mult acum, el citea foarte mult, și-mi lipsește acum faptul că nu vine să-mi spună cineva: trebuie să citești asta. Nu venea cu toată cartea, adevărat, dar numai cu un capitol din cartea respectivă și mă incita și imediat voiam să citesc și eu cartea după ce termina el și el. Altădată venea cu un articol de ziar. Mi-a adus o poezie, mi-aduc aminte, se numea „Apocalipsa din noi”, a mărturisit sanda Țăranu.