Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox – Sfinții Trei Ierarhi. Ce nu trebuie să faci niciodată pe data de 30 ianuarie

Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox - Sfinții Trei Ierarhi. Ce nu trebuie să faci niciodată pe data de 30 ianuarie
Publicat: 29/01/2023, 21:34
Actualizat: 29/01/2023, 22:05

Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sunt sărbătoriți de către creștinii ortodocși pe data de 30 ianuarie. Sărbătoarea celor Trei Ierarhi este imporantă pentru creștini, fiind cu cruce roșie în calendar.

Chiar dacă Biserica Ortodoxă îi sărbătorește împreună, fiecare sfânt are și propria sărbătoare: 1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare, 25 ianuarie – Sfântul Grigorie Teologul și pe 13 noiembrie pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

De Sfinții Trei Ierarhi se spune că este bine să se facă pomenirea morților, astfel că femeile se duc la biserică și dau de pomană alimente pentru sufletul celor adormiți. Se spune că este bine ca în această zi să fie dată de pomană și o lumânare.

Există credința că cei care dau de pomană o lumânare vor avea parte de o viață luminoasă și vor reuși să găsească mereu calea cea dreaptă.

Ce să faci și ce să nu faci de Sfinții Trei Ierarhi

Fetele care își doresc să își întâlnească alesul și care vor să aibă o căsnicie fericită obișnuiesc să țină post în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi.

Tradiția spune că începând cu ziua de 30 ianuarie 2023, vremea începe să se schimbe și că apar primele semne ale primăverii. Se spune că dacă streșinile curg în această zi, primăvara va fi friguroasă, iar dacă va fi ger, atunci înseamnă că vara fi călduroasă.

În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente sau infirmitate. Totodată, nu este bine să împrumuți lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă.

De altfel, femeile văduve care au probleme financiare sau de sănătate trebuie să se roage la Sfântului Grigorie pentru a primi ajutor.

Cine vrea să aibă bucurii în acest an, trebuie să se împace cu toți oamenii certați de Sfinții Trei Ierarhi și să ajute un copil sărman care vrea să devină preot. Totodată, femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande a pentru fi iertate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase