Scenariile lui Putin. Presa bulgară ia în calcul varianta ca președintele rus să atace din Republica Moldova sau să ocupe Insula Șerpilor

Scenariile lui Putin. Presa bulgară ia în calcul varianta ca președintele rus să atace din Republica Moldova sau să ocupe Insula Șerpilor
Scenariile lui Putin. Presa bulgară ia în calcul varianta ca președintele rus să atace din Republica Moldova sau să ocupe Insula Șerpilor
Publicat: 02/02/2022, 11:32
Actualizat: 02/02/2022, 11:33

Vladimir Putin ar putea genera surprize pe toate fronturile, scrie presa bulgară.

Orice atac rus, fie că vorbim de o invazie limitată sau un război în toată regula, va fi precedată de atacuri cibernetice și acte de sabotaj, care ar viza regiunile de la granițele Ucrainei și obiectivele-cheie de infrastructură, transmite 24chasa-bg.

Atacuri cibernetice din Rusia

Cea mai simplă opțiune pentru Putin. Ar readuce în discuție tacticile „războiului-hibrid” împotriva Ucrainei, care combină atacurile convenționale cu noile forme de acțiuni militare.

Separatiștii proruși din estul Ucrainei ar putea primi finanțare, arme și susținere secretă din partea armatei ruse, pentru a ataca forțele de la Kiev.

Astfel, Rusia ar pune cu ușurință presiune asupra guvernului președintelui Volodimir Zelenski, printr-un „război de uzură”.

Acțiunea va fi însoțită de un atac psihologic, menit să destabilizeze Ucraina, să incite la revolte și să determine ca guvernul să devină nepopular – în speranța că Zelenski va fi debarcat din fruntea țării și în locul lui va veni un lider-marionetă, condus de la Kremlin.

Atacurile cibernetice ar fi folosite pentru a genera haos în Ucraina. De exemplu, prin tăierea accesului la curent electric, închiderea băncilor și ATM-urilor, intervenții în programul transportului public sau obligarea companiilor să plătească recompense, economia va avea de suferit.

Totul combinat cu amenințări cu bombe la școli sau alte instituții, manipulare, fake news și generarea neîncrederii în guvern.

Alte opțiuni ar fi finanțarea organizațiilor criminale din Ucraina, care să genereze și mai multe tensiuni sociale sau să pună la cale acte de sabotaj, în zonele vulnerabile, pentru a le destabiliza. Putin ar avea astfel pretextul invaziei, susținând că rușii din acele zone ar fi în pericol.

„Acest lucru ar reprezenta atât un război hibrid, cât și repetiția pentru activități și mai ostile”, au declarat experții.

Mizele Luhansk și Donețk

Putin ar putea extinde teritoriul Rusiei, așa cum a făcut cu Crimeea în 2014. Trupele sale ar ajunge în orașe precum Luhansk și Donețk.

A doua opțiune a fost enunțată de generalul american Philip Breedlove și ar duce la infuzia de trupe ruse în zonele proruse. Cei mai mulți analiști consideră că forțele de la Kremlin controlează deja orașele respective, dar acest lucru nu este recunoscut de autoritățile moscovite.

Declararea independenței acestor regiuni i-ar permite lui Putin să pună presiune pe Ucraina.

Dacă Putin va escalada conflictul, o va face prin încheierea de acorduri în jurul zonelor controlate de separatiști, bombardând, în același timp, linia de front ucraineană.

Acapararea rețelelor de telecomunicații și a celor energetice ar permite Rusiei extinderea în regiunile amintite.

Abordarea ar fi similară celei din războiul cu Georgia, din 2008, când Moscova a mutat soldații în Abhazia și Oseția de Sud, declarându-le independente și ocupând apoi noi teritorii.

Atac prin învăluire și izolare. Putin ar vrea insula Șerpilor

Analistul în domeniul apărării Scott Boston (RAND Corporation) spune că Moscova ar putea ataca la vest de actuala linie de demarcație, situată între Ucraina și separatiști. Unitățile armate ar urma să ia prin surprindere trupele guvernamentale de la Kiev.

„Dacă un asemenea atac va avea loc rapid, armata ucraineană ar fi înconjurată”, a declarat Boston.

Forțele ucrainene s-ar preda celor ruse, un moment excelent de propagandă pentru Kremlin și o lovitură fatală pentru apărarea Ucrainei.

O altă posibilitate ar fi atacurile navale din Marea Azov și Marea Neagră. „Marea este cel mai vulnerabil punct pentru Ucraina”, a spus Taras Chmut, expert militar din Ucraina.

Printre țintele lui Putin s-ar număra insula Șerpilor, situată la granița dintre Ucraina și România. Ocuparea ei ar permite Moscovei cucerirea teritoriilor din jurul insulei. Regiunea include căi maritime importante către porturile din Odessa și Kherson. Dacă insula va cădea în mâinile rușilor, aceste canale de transport vor fi suprimate, izolând Ucraina de piețele internaționale.

Marina rusă ar putea bloca și Strâmtoarea Kerch, care face legătura între Marea Azov și Marea Neagră. Porturile Berdyansk și Mariupol ar fi deconectate de la restul lumii.

Ținând cont de faptul că marina rusă domină Marea Azov, cele două orașe-port ar putea fi cucerite cu ușurință.

Războiul-fulger, inclusiv din Republica Moldova

Un război-fulger, cu soldați pe toate fronturile, ar garanta victoria lui Putin, spun analiștii. Moscova ar putea ataca inclusiv din Republica Moldova.

Scopul ar fi anihilarea apărării Ucrainei într-un timp record și instalarea unui alt guvern la Kiev.

Un atac din Belarus ar fi, deasemenea, devastator, pentru Ucraina, cu precădere pentru Kiev.

Izolarea capitalei ar demoraliza cumplit armata și populația ucraineană, dar ar putea duce și la debarcarea guvernului, respectiv schimbarea regimului.

Ulterior, Putin ar putea rezuma discuțiile cu Occidentul, din poziția unui lider care deține mai mulți ași în mânecă.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”