Se interzic sau nu centralele de apartament? Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari. „Statul trebuie să ofere alternative de încălzire”

Se interzic sau nu centralele de apartament? Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari. „Statul trebuie să ofere alternative de încălzire”
Publicat: 15/03/2024, 07:45

Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), a declarat pentru Gândul că statul nu poate interzice centralele individuale de apartament, fără să le ofere cetățenilor o alternativă. La nivelul Uniunii Europene se discută tot mai des despre interzicerea centralelor de apartament.  Ultima directivă este cea decisă marți de Parlamentul European. În România există un mare oraș unde este interzisă montarea de centrale individuale în blocurile noi.

„Iar a luat-o razna România, că nu citește nimeni cap-coadă ce scriu cei de la Parlamentul European, și ce vor ei să se întâmple. Acea directivă se referă la toate centralele termice. Ăncepând cu cele administrate de stat, cum sunt CET-urile de la ELCEN, și apoi se referă la centralele de apartament. Aici este vorba de datoria statului de a elimina poluarea. Centralele vizate sunt cele care se alimentează cu petrol, cărbune sau cu gaze naturale. Și statul folosește la producerea energiei electrice și termice aceste resurse. Până la populație, până la ultima verigă din lanțul acesta, mai este cale lungă și mult timp de parcurs”, a declarat Radu Opaina pentru Gândul.

Radu Opaina, despre interzicerea centralelor: Nu există alternative

Președintele FAPR mai spune că statul trebuie să ofere alternative de încălzire, în cazul în care se va ajunge la interzicerea centralelor.

„Statul trebuie să-i ofere cetățeanului alternativa care nu poluează. Nu poți să vii să spui acum că interzici centralele de apartament sau de locuințe. Nu poți face asta fără să-i oferi cetățeanului la poarta casei o altă sursă. Asta în conformitate cu condițiile pe care Parlamentul European le impune cu privire la eliminarea sau minimizarea poluării”, spune Radu Opaina.

Fostul director RADET crede că centralele nu vor interzise, până când nu se vor găsi alte soluții.

„Eu cred că nu se vor interzice, pentru că altă variantă nu există. Da, poluează centralele de apartament. Dar poluează în măsura în care și o mașină EURO 6 face acest lucru. Repet, nu poți să interzici centralele, daca nu-i dai cetățeanului ceva la schimb să se încălzească. Ce spune Uniunea Europeană este una, iar noi traducem alta. UE se adresează statelor membre care trebuie să ia măsuri în ceea ce privește toate centralele.  Iar cele de apartament sunt ultima verigă din tot acest lanț”, conchide Radu Opaina.

Cele mai noi decizii la nivel european în ceea ce privește interzicerea centralele de apartament în statele membre EU au fost luate marți.

Interzicerea centralelor: O nouă directivă la Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat, marți, Directiva privind schimbările climatice. Aceasta  se referă și interzicerea centralelor de apartament cu gaz. Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE, relatează Euractiv.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire.  Trebuie să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se arată în directiva Parlamentului European. 

Adrian Teodorescu, Termoenergetica: Aceste centrale utilizează o materie primă pe care apoi o arunci la coș

Zilele trecute, directorul general Termoenergetica, declara, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că este o chestiune de ani până la interzicerea centralelor de apartament.

„Aceste centrale utilizează o materie primă, pentru confort personal, pe care, ulterior, o arunci la coș. Mai mult decât atât, rețeaua de distribuție a gazului nu ar permite debranșarea în totalitate și racordarea. Oricum, nu ar face față. Noi suntem într-o paradigmă, în sensul în care sistemul centralizat este învechit, iar acesta trebuie modernizat, adus la zi, dar este cel mai performant”, susține Adrian Teodorescu.

Șeful Termoenergetica susține că este „o chestiune de ani” până la interzicerea centralelor de apartament.

„Uniunea Europeană transmite un mesaj de zeci de ani: cine poluează, plătește. O centrală de apartament este poluantă. Folosește o materie primă. La un moment dat, legislația va ajunge acolo (la interzicerea centralelor – n.r.). Este o chestiune de câțiva ani”, mai susține Adrian Teodorescu.

În ceea ce privește interzicerea centralelor în România, există un mare oraș la noi unde aceste dispozitive nu mai sunt permise în blocurile noi.

„Este vorba de Cluj. Clujul are o astfel de politică, pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi, acolo nu se permite să se monteze centrală de apartament în interiorul apartamentului, ci doar centrală de bloc sau centrală de scară.

Dar cred că modul în care s-a pus această informație este unul care nu este în concordanță cu legislația aprobată în momentul de față, neexistând, cel puțin la momentul de față, acest pericol”, a spus Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, miercuri, la Antena 3 CNN.

Citește și:

Radu Opaina, fost director RADET: „Repartitoarele de calorifer nu sunt obligatorii, ele trebuie interzise. E propagandă mincinoasă”

Radu Opaina: În București există o problemă de securitate națională / 1,5 milioane de persoane depind de sistemul de termoficare

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic