Se va carantina sau nu Capitala? Răspunsul lui Raed Arafat

Publicat: 05/10/2021, 10:23

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, luni seara, la finalul ședinței de Guvern, că nu este luată în calcul carantinarea Capitalei și că autoritățile încearcă să evite luarea acestei decizii, care ar avea un „impact major”.

Întrebat dacă autorităţile iau în calcul să dispună măsura carantinei în cazul Bucureştiului, în contextul în care incidenţa se apropie de 10 la mia de locuitori și  luni nu mai existau paturi ATI disponibile pentru pacienții COVID, șeful DSU a infirmat această posibilitate.

„Nu se dau praguri”

„Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină și aţi văzut, se iau măsuri, sunt măsurile de 3 la mie, de 6 la mie, de 7,5 la mie, dar se evită totuşi carantinarea unei capitale, care ar avea un impact major. La acest moment acest lucru nu s-a discutat”, a afirmat Raed Arafat.

„Nu dau praguri, pentru că ştiţi că e un calcul mai complex care se face cu INSP-ul, aşa că rămâne să vedem care vor fi datele şi monitorizarea, dar se evită carantinarea Capitalei. Nu am carantinat-o nici altădată, doar că noi sperăm ca oamenii totuşi să respecte, cu toţii să respectăm măsurile care se recomandă, ca să reuşim să controlăm situaţia”, a răspuns Raed Arafat la întrebarea privind pragul de la care s-ar putea lua măsura carantinei în Bucureşti.

Dată fiind creșterea incidenței peste pragul de 8 la mia de locuitori, autoritățile au decis sâmbătă ca, începând de duminică, 3 octombrie, ora 00:00, să aplice o serie de restricții pentru persoanele nevaccinate, pentru o perioadă de 14 zile, printre care și obligația de a completa o declarație pe propria răspundere și de a avea o adeverință de la angajator pentru a putea pleca în afara gospodările între orele 20:00 și 05:00. Măsurile instituite și amenzile, aici.

6 la mie este pragul de la care purtarea măștii e obligatorie și în spații publice, iar oficialii lucrează la un ordin comun privind obligativitatea și excepțiile, potrivit lui Raed Arafat

„O persoană care circulă singură în parc, clar că nu o să ceară mască, dar vă rog să așteptâm, mâine (marți – n.r.) când termină discuția colegii și ci INSP și cu tot o sp vedem cum o să iasă”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai anunțat luni seara, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii.

La nivel național luni mai erau doar 3 paturi libere pentru pacienții COVID-19, în timp de în București nu mai există niciun loc liber la terapie intensivă, potrivit datelor autorităților sanitare. În acest moment sunt 1.468 de pacienți internați la ATI, un număr foarte apropiat de „vârful” de internări la terapie intensivă din Valul 3, respectiv de 1.531.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?