Sebastian Burduja: Ministerul Energiei nu are dreptul de a controla furnizorii din energie. Această obligație revine ANRE

Sebastian Burduja: Ministerul Energiei nu are dreptul de a controla furnizorii din energie. Această obligație revine ANRE
Publicat: 08/12/2023, 18:10
Actualizat: 08/12/2023, 18:12

Ministerul Energiei susţine demersul verificării stricte a respectării legii de către furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică, însă, conform cadrului legal, aceste verificări sunt efectuate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, precizează ministrul de resort, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a solicitat oficial ANRE încă din luna august a acestui an să facă verificările necesare. Sebastian Burduja amintește că Ministerul Energiei „nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”.
Având în vedere întrebările transmise vineri din partea reprezentanților presei privind acest subiect, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a făcut o serie de  precizări legate de atribuțiile și limitele atribuțiilor instituției pe care o conduce.

„Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât și public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022.

Avem un dialog constant și pozitiv cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă legislația în vigoare, ANRE fiind singura instituție abilitată să efectueze aceste verificări. De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice și juridice privind astfel de situații le înaintăm în atenția ANRE”, a declarat Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat publicat pe pagina Ministerului Energiei. 

El a precizat că ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, cu respectarea mandatului instituțional al fiecărei instituții. Însă doar cererile de decontare validate de ANRE ajung să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziție de către Ministerul de Finanțe, adaugă ministrul.

„În luna august am transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării prețurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menționează că producătorii de gaze sunt obligați să vândă la preț reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici și pentru producția de energie termică.

Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susține prin toate pârghiile instituționale pe care le are la dispoziție demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării prețurilor de către furnizorii de gaze”, a mai precizat Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei a făcut demersuri constante pentru menținerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze

Ministerul Energiei este inițiatorul OUG 27/2022, datorită căreia facturile românilor la curent electric și gaze au fost plafonate încă de anul trecut. De asemenea, Ministerul Energiei a depus și depune eforturi constante atât pentru respectarea legislației în vigoare de către furnizori, cât și pentru decontarea sumelor restante către aceștia, într-un termen cât mai scurt, pentru a asigura funcționarea optimă a sistemului energetic național.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce boală rară suferea Cat Janice, artista care a devenit virală pe TikTok după...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Rusia a luat decizia. Se suspendă totul de vineri, 1 Martie
Medicamente pe rețetă, cumpărate online. Mare schimbare pentru români
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima