UPDATE. Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, se află în vizită oficială în România | FOTO, VIDEO

Publicat: 20/10/2021, 09:09
Actualizat: 20/10/2021, 16:11

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, se află, miercuri, într-o vizită oficială în România, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN).

UPDATE ORA 16:00: Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit și el cu secretarul american al Apărării pentru a discuta despre relațiile bilateriale, potrivit Administrației Prezidențiale.

„În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la stadiul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării.

Președintele României a apreciat evoluția și rezultatele remarcabile ale cooperării bilaterale dintre țara noastră și SUA și a reiterat importanța pe care țara noastră o acordă consolidării Parteneriatului Strategic, atât la nivelul dialogului politic, cât și la nivel sectorial, în domeniile apărării, economic și energetic.

Totodată, Președintele României a oferit asigurări că țara noastră va continua să fie un partener strategic și un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică și militară a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre.

Oficialul american a transmis recunoștința SUA față de contribuția majoră a României în cadrul NATO, punctând importanța cooperării dintre forțele armate române și americane, în cei aproape 20 de ani în teatrul de operații din Afganistan, pentru construcția și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

De asemenea, Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin, a subliniat hotărârea SUA de a-și menține angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre și de a consolida relațiile bilaterale cu România”, se arată într-un comunicat transmis de către Administrația Prezidențială.

UPDATE ORA 11:00: Secretarul  american al Apărării subliniază importanța parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite.

El  a adus și un omagiu militarilor români care și-au pierdut viața în Afganistan.

„Domnul ministru și cu mine tocmai am avut o discuție foarte productivă pe o gamă largă de subiecte. Continuăm să dezvoltăm o relație bazată pe încredere și respect reciproc, dar și pe voința politică de a ne promova obiectivele comune în domeniul Apărării. Așa cum a afirmat președintele Biden la summit-ul de la București din luna mai, această Administrație s-a angajat să întărească legăturile noastre euro-atlantice și să asigure securitatea Flancului Estic.

Mi-am dorit foarte mult să vizitez România înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre NATO. România este un exemplu important al angajamentului Alianței în direcția asumării responsabilităților, modernizării în domeniul Apărării și contribuției la misiunile NATO din Europa și din alte zone. Mi-am dorit, de asemenea, să prezint un omagiu militarilor români care și-au îndeplinit misiunie alături de noi în Afganistan în ultimii 20 de ani, inclusiv celor 27 de militari români care și-au pierdut viața în acel teatru de operațiuni. Domnule ministru, mulțumirile mele personale pentru că ați luptat atât în Afganistan, cât și în Irak, cred că este un exemplu extraordinar pe care și alții trebuie să îl urmeze. Ca veteran al războiului din Afganistan, sunt deosebit de recunoscător pentru ceea ce ați făcut. Gândurile mele se îndreaptă spre acei militari căzuți la datorie și spre familiile lor”, a spus oficialul american.

Lloyd J. Austin III a mai spus că securitatea și stabilitatea din regiunea Mării Negre sunt în interesul național al Statelor Unite. Potrivit acestuia, „este evident că regiunea este vulnerabilă la agresiunea Rusiei şi am văzut asta din acţiunile ce au loc în estul Ucrainei, ocupaţia mai multor părţi ale Georgiei, militarizarea Mării Negre şi acţiunile provocatoare din aer şi de pe mare”.

„Aş continua spunând că activităţile destabilizatoare din zona Mării Negre reflectă ambiţiile sale de a recâştiga o poziţie dominantă în regiune şi pentru a opri crearea unei Europe întregi, libere şi în pace. Din nou, regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA şi vom fi concentraţi asupra ei şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din regiune”, a spus acesta.

UPDATE ORA 10:30: Ministrul român al Apărării a deschis conferința comună prin a face referire la cooperarea strânsă dintre București și Washington în domeniul securității.

„Vizita de astăzi constituie un moment important de recunoaștere a eforturilor și cooperării excepționale în domeniul Apărării. În această dimineață am avut ocazia ca împreună să reiterăm importanța și consistența Parteneriatului Strategic solid între națiunile noastre. Suntem într-un moment special al relației bilaterale, marcăm anul acesta zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic, cinci ani de la certificarea capacității operaționale a Sistemului de Apărare Antirachetă de la Deveselu și 25 de ani de la deschiderea în România a Biroului pentru Cooperare în Domeniul Apărării.

Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul de bază pentru securitatea și apărarea României, iar pentru aceasta vă mulțumim. Încrederea și respectul reciproc între militarii noștri s-au dezvoltat și consolidat în cei 19 ani de acțiuni în comun în Afganistan și folosesc acest prilej pentru a le mulțumi militarilor români și americani pentru modul în care și-au îndeplinit misiunile în aceste teatre de operațiuni. Aduc un omagiu celor care și-au pierdut viața în Afganistan și exprim recunoștință familiilor acestora.

Marea Neagră este și va continua să fie un centru de greutate strategic extrem de important pentru securitatea europeană și euro-atlantică. Întărirea posturii de descurajare și apărare, inclusiv prin consolidarea prezenței forțelor americane pe teritoriul României, precum și dezvoltarea capabilităților proprii relevante și interoperabile reprezintă soluții pentru a contracara agresivitatea Federației Ruse”, a spus Nicolae Ciucă.

UPDATE ORA 9:30: Oficialul american a fost primit în această dimineață de ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă. După discuții, cei doi vor susține declarații de presă la sediul Ministerului Apărării Naționale.

Știrea inițială

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, se află, miercuri, într-o vizită oficială în România, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Acesta va avea întâlniri în cursul zilei cu omologul său, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, dar și cu președintele Klaus Iohannis.

Oficialul american și omologul său român vor discuta despre situația de securitate din zona Mării Negre, despre temele reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care va avea loc la Bruxelles, precum și despre evoluția relațiilor militare dintre România și SUA, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

La sfârșitul întrevederii, Nicolae-Ionel Ciucă și Lloyd J. Austin III vor susține declarații de presă la sediul MApN, începând cu ora 10:15, informează sursa citată.

Lloyd J. Austin III ajunge joi la Bruxelles, la reuniunea NATO

Vizita în România a secretarului american al Apărării face parte dintr-un turneu care a inclus Georgia şi Ucraina, înainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles care începe joi.

În Georgia, Secretarul Austin a avut întrevederi cu prim-ministrul Irakli Garibashvili, precum și cu Ministrul apărării, Juansher Burchuladze, pentru a susține poziția SUA vizavi de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, și de a sublinia importanța parteneriatului strategis SUA-Georgia, în ceea ce privește provocările securității globale.

În Ucraina, acesta s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul Apărării, Andrii Taran, pentru a reafirma sprijinul necondiționat pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”