Secretarul american al Apărării spune că SUA oferă informații Ucrainei pentru operațiunile din Donbas

Secretarul american al Apărării spune că SUA oferă informații Ucrainei pentru operațiunile din Donbas
US Army Lt. Gen. Lloyd Austin
Publicat: 07/04/2022, 19:50

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat pentru prima dată în mod public că SUA furnizează informații forțelor ucrainene pentru a desfășura operațiuni în regiunea Donbas, potrivit CNN.

Mărturisind în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului, Austin a fost întrebat dacă SUA furnizează informații pentru a ajuta Ucraina să efectueze atacuri împotriva forțelor rusești în regiunea Donbas ocupată sau în Crimeea ocupată.

„Noi le furnizăm informații pentru a desfășura astfel de operațiuni în Donbas. Este corect”, a declarat Austin ca răspuns la întrebarea senatorului Tom Cotton.

Austin nu a menționat Crimeea în răspunsul său. De asemenea, el a declarat că SUA nu descurajează Ucraina să lanseze atacuri împotriva forțelor rusești în aceste zone.

Este pentru prima dată când un oficial american a recunoscut public rolul SUA în operațiunile Ucrainei în regiunea contestată, în timp ce luptele se îndepărtează de capitala Kiev și se îndreaptă spre sud-estul Ucrainei.

„Continuăm să furnizăm informații și date utile forțelor armate ucrainene în lupta lor”, a declarat joi, după declarațiile lui Austin, un înalt oficial din domeniul apărării pentru CNN. „Pe măsură ce această luptă migrează mai mult spre regiunea Donbas, vom ajusta conținutul și fluxul nostru de informații, după cum este necesar”.

Austin a declarat apoi, în cadrul audierii, că Pentagonul va trimite „îndrumări actualizate” astăzi, dar nu spune în mod explicit ce ar implica aceste îndrumări.

A service member of pro-Russian troops fires an anti-tank grenade launcher during fighting in the Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 31, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Cotton a întrebat dacă îndrumările actuale nu prevăd furnizarea de astfel de informații către Ucraina.

„Cu siguranță, îndrumările actuale nu au fost clare în această privință, așa că ne vom asigura că sunt clare”, a răspuns Austin.

La începutul acestei luni, Casa Albă a recunoscut că SUA a trimis Ucrainei „o cantitate semnificativă de informații detaliate și oportune” cu privire la planurile și mișcările Rusiei.